Članak

Vrijeme je za ujedinjenje Rusije i Srbije

Kočetkov se posebno osvrnuo na Balkan te je naveo da tamo "živi srpski narod, nama blizak po duhu, po vjeri, i po kulturi."

U posljednje dvije godine Rusija je počela da vodi aktivnu vanjsku politiku od prisajedinjenja Krima i Donbasa do pomoći Siriji. Ostvarujemo veliki utjecaj na dešavanja u Evropi, kaže Aleksej Kočetkov, politički analitičar za ruske “Fakte”, prenosi bh. novinska agencija Patria.   

Kočetkov se posebno osvrnuo na Balkan te je naveo da tamo "živi srpski narod, nama blizak po duhu, po vjeri, i po kulturi." 

- Prema mišljenju većine srpskih političkih analitičara 95 posto Srba su otvoreni, dosljedni, ubijeđeni rusofili, a 5 posto su zapadnjaci koji su osvojili vlast u Srbiji, oslanjajući se na inostranu pomoć. Oni nastavljaju da uništavaju svoj narod, potpuno lišavajući Srbiju svakog suvereniteta i budućnosti, za novac prodajući svoju zemlju i svoj narod Briselu i Vašingtonu…Putinova popularnost i popularnost Rusije u Srbiji je jednostavno nevjerovatna.

Ako šetate Beogradom, navodi Kočetkov, možete vidjeti da se na svakom uglu prodaju suveniri i majice sa natpisom „Kosovo je Srbija, Krim je Rusija“, Putinovi portreti, ruske zastave, ruske carske zastave, zastave Novorusije, zastave Donjecka, mnogo simbola Donjecka se može vidjeti. U Srbiji ih je više nego u Moskvi.

- Zbog toga, nalazeći se u Beogradu, osjećate se kao da ste u srcu ruskog svijeta, čak i više nego u Moskvi ili Sankt-Peterburgu, ili u Rostovu na Donu… I sada se sve više i više, upravo u srpskom jezgru govori o potrebi da se reanimira ideja stvaranja saveza država Rusija-Belorusija-Srbija. U Rusiji 1999. nije bilo ljudi koji bi u to vrijeme dostavili sistem S-300 Beogradu, i tada nijedna gnjida ne bi smjela ni da preleti vazdušni prostor Srbije. 

- Možemo razmjestiti na teritoriji Srbije, na zahtjev rukovodstva Srbije i srpskog naroda, možda na referendumu, vojnu bazu koja bi garantovala suverenitet i nepovredivost srpske državnosti. Sljedeći korak bio bi - stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, ulazak Srbije u carinsku uniju, usklađivanje naših zakonskih osnova, kaže Kočetkov.  

#Region