Članak

Genjac: Imperativ nam je osigurati finansijsku stabilnost Javnih RTV servisa

Inače, na dnevni red naknadno je uvršten zahtjev delegatkinje Lijle Zovko za razmatranje Prijedloga Zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u instiucijama BiH po hitnom postupku.

13:40

Halid Genjac, iz Kluba bošnjačkog naroda kazao je da on ne bježi od rasprave bilo kojeg diskursa vezano za ovaj problem.

- Ako to radimo onda moramo imati analizu, ali pravu. Tema je značajna i izaziva interes. Mi imamo potrebu da osiguramo jedno vrijeme način naplate. Da li je ovo kratak period do 30. juna, sigurno jeste. Ali, mi to imamo na dnevnom redu i u izvještajima stalno imamo „osigurati finansijsku održivost i političku neovisnost Javnih sistema“ i to nam je imperativ na evropskom putu. Šta je problem u ovom sistemu. Ovo je model tzv. Korporacijski model postavljen putem OHR-a - kazao je Genjac.

On je dodao da postoji važeći zakon i da se mora poštovati.

- Podaci kažu ovako. Preko BH Telecoma izdato je 16 miliona za RTV taksu, naplaćeno 12 miliona, dakle 80 %, HT Eronet izdao 6 miliona, a naplatio 1,4 miliona - 24 %, a Telekom RS-a od 10 miliona naloga naplatio 9 miliona dakle 88 %. A zakon koji postoji mora se uvažavati. Ja sam za analizu programa, ali da to radi ekspert. 

13:09

Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda u raspravi o prijedlogu zakona o RTV sistemima istakao je da se kroz rasprave Karamatića i Raguža dalo zaključiti da se ne radi ovdje samo o načinu naplate RTV takse.

Ovaj model finansiranja treba suštinski izmijeniti. Ne vidim uzajamnu vezu između kvaliteta programa i naplativosti. Ne vidim ni tu vezu u broju zaposlenih i programa. Tu je nešto nesrazmjerno. Da prestane finansiranje ovih sistema emitiranje neće stati, jer će politika naći način da nastavi. E sad se postavlja pitanje zašto neke stranke vole Javne sisteme nego što vole dječiju zaštitu, policajce, sudije....ja ovo govorim jer znam da mi se tretman neće promijeniti, jer su u oni u zavisnosti od političke strukture. Zbog čega je ovaj model naplate pao. Svježi razlozi su vezani za siromaštvo, jer oni koji su plaćali sada kupuju hljeb – istakao je Tadić, dodajući da su ova tri servisa puni nacionalne mržnje, jer za njih rat nije stao.
Ovakva uređivačka politika je nešto što koči naš mozak – dodao je Tadić.

On je nadalje kazao da je budžet najstabilniji način finansiranja javnih RTV sistema.

Treba što više narodu obaveza skinuti s leđa. Čujem neki porez da se želi uvesti. Pa hajmo onda uvesti porez na učitelje, jer je to budućnost. Obrazovanje je budućnost – dodao je Tadić.

Zdenka Džambas je kazala da iznosi stav naroda iz kojeg dolazi.

- Neku večer sam gledala na privatnoj TV istaknutog režisera koji je kazao da ne gleda televiziju, šta bi mi trebali. Sad se Mostar pojavljuje kao tema kroz promjenu Izbornog zakona. Pojavila se šahovnica na brdu, a to je očito bio način da se privuku Javni servisi i onda je to predstavljeno kao fašizam. Dokle više da se šahovnica predstavlja na ovako ružan način. Molim da se jednom shvati da je to nešto što pripada mom narodu – istakla je Džambas.

Ova delegatkinja na kraju je zaključila da će biti protiv ovog zakona, a da treći kanal je njeno pravo i da ga ona zbog toga hoće.

12:42 

Na sjednici Doma naroda PSBiH usvojen je zahtjev delegatkinje Ljilje Zovko za razmatranje Prijedloga Zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u instiucijama BiH po hitnom postupku, piše novinska agencija Patria.

Zahtjev za hitni postupak je usvojen, kao i sam prijedlog Zakona koji se odnosi na izmjene za Komisiju za polaganje pravosudnih ispita (da se na njih ne odnosi ukidanje naknade), te je Zovko u svom kratkom izlaganju kazala da je se radi o vrlo važnom povjerenstvu.

Na sjednici Doma naroda PSBiH raspravlja se i o Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, prema kojem bi važeći sistem naplate RTV takse posredstvom telekom operatera bio nastavljen do 30. juna, piše novinska agencija Patria.

Mario Karamatić, delegat iz Kluba hrvatskog naroda kazao je da je proces korporacije završen, jer RTRS neće da dijeli svoju opremu.

- Trebamo sjesti i napraviti sistemski novi zakon koji bi omogući da svi narodi u BiH budu zadovoljni korištenjem RTV sistema, a jedan narod nažalost nije zadovoljan. Prije nekoliko dana bila je presuda Radovanu Karadžiću za ratni zločin. Središnji dnevnik FTV-a počeo je s izjavama pet Bošnjaka, objavio je izvještaj sa samo dva puta spomenutim ubistvima Hrvata. Masovna stradanja Hrvata su spomenuta samo 18 sekundi te pisma biskupa Komarice u trajanju od 29 sekundi. Nigdje nije bilo izjave Hrvata – istakao je Karamatić.

Nadalje Karamatić se osvrnuo i na Dnevnik BHT-a.

- Redale se izjave iz Haga, Srebrenice, Prijedora, Foče...Kod Ključa se spomenuše da je bilo i Hrvata među žrtvama. Dalje su bili imami, porodice žrtava, izjave iz Sarajeva najobimnijim...Onda gost Jovan Divjak, koji nikako nije Hrvat...Čak je bilo i američko veleposlanstvo. Cijelih sat vremena ništa o stradanju Hrvata, rekacijama Hrvata ili barem jednog građanina iz reda hrvatskog naroda. Ovakav Javni RTV servis Hrvatima ne treba – istakao je Karamatić.

Martin Raguž, delegat iz Kluba hrvatskog naroda kazao je da ova tema zaslužuje pažnju.

- Stvarno stanje na Javnom sistemu je lako naći gledajući UO ovog sistema. Naveli su da djeluju u teškim uslovima i u vrijeme neprovođenja zakona. Taj zakon je donesen na način da kad govorimo o konstitutivnim narodima, ni jedan Hrvat nije glasao za taj zakon. Pokrenut je vitalni i nacionalni interes, ali zakon je 11 godina na snazi. BHRT je u minusu 6 miliona. Godišnji budžet je 39 miliona, a unutar njega pola od toga ide pola na plaće. Potrebna je ozbiljna rasprava, a ne politiziranje ove teme – istakao je Raguž.

12:00 Na sjednici Doma naroda PSBiH danas će se raspravljati o Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, prema kojem bi važeći sistem naplate RTV takse posredstvom telekom operatera bio nastavljen do 30. juna, piše novinska agencija Patria.

Komisija za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i veze Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas u prvom čitanju principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH.

Ovim zakonom bi se omogućilo nesmetano finansiranje i funkcionisanje tri javna servisa u BiH.

Podsjećamo, delegati Doma naroda nisu prihvatili na prošloj sjednici zahtjev Vijeća ministara BiH da ovaj zakonski akt bude razmatran po hitnom postupku, pa se tako našao u redovnoj proceduri.

Ustavnopravna komisija Doma naroda ranije je konstatovala da predlagač zajedno sa zakonskim tekstom nije dostavio principe na kojima je zasnovan Prijedlog zakona, a nije bilo dostavljeno ni relevantno mišljenje Direkcije za evropske integracije o usklađenosti ovog zakonskog prijedloga sa pravno obavezujućim normama EU.

No, danas su stigla neophodna mišljenja.

Inače, na dnevni red naknadno je uvršten zahtjev delegatkinje Lilje Zovko za razmatranje Prijedloga Zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u instiucijama BiH po hitnom postupku.

#BiH