Članak

Putin: Amerika je jedina svjetska supersila

Vladimir Putin je odlučio da ublaži svoje prethodne komentare o Donaldu Trumpu, te je komentirajući predsjedničke izbore rekao da priznaje da je Amerika vjerovatno jedina svjetska supersila, piše Guar

Vladimir Putin je odlučio da ublaži svoje prethodne komentare o Donaldu Trumpu, te je komentirajući predsjedničke izbore, rekao da priznaje da je Amerika vjerovatno jedina svjetska supersila, piše Guardian, prenosi NAP.

- Amerika predstavlja veliku moć. Danas je vjerovatno jedina supersila. Prihvatamo to, kazao je ruski predsjednik u svom obraćanju na Međunarodnom ekonomskom forumu u St. Petersburgu.

- Hoćemo i spremni smo raditi sa Sjedinjenim Državama, naglasio je predsjednik.

Aludirajući na sankcije nametnute Rusiji od strane SAD i EU zbog vojnih akcija u Ukrajini, Putin je kazao:

- Svijetu trebaju jake nacije poput SAD. I mi ih trebamo. Ali nam ne treba da se konstantno miješaju u naše poslove, nalažući nam kako da živimo, ne dopuštajući Evropi da s nama izgradi odnos.

Na pitanje o republikanskom kandidatu Trumpu, Putin ga je opisao kao „flambojantnog“ i „šarolikog“. Pritom je upotrijebio riječ na ruskom koja može imati više značenja pored „šarolik“ - u donekle pojačanom smislu.

- Vidite, tako je kako sam rekao – Putin je šarolika osoba. Zar nije šarolik? Šarolik. To je jedina karakterizacija koju bih o njemu napravio.

- Ali ono na što ću obratiti posebnu pažnju i ono što smatram dobrodošlim, dapače, gdje ne vidim ništa loše je da je g. Trump izjavio da je spreman za obnovu rusko-američkih odnosa. Ima li šta loše u tome? To svi prihvatamo, a vi?

Prošlog decembra, nekoliko mjeseci prije Trumpove kampanje, Putin ga je nazvao „šarolikom osobom, talentovanim, bez ikakve sumnje“, te je rekao:

- Nije na nama da odlučujemo o njegovim zaslugama, to je na američkim glasačima, ali on je apsolutni lider u predsjedničkoj utrci.

Trump je mjesecima poslije pogrešno tumačio Putinove riječi kao „veliku čast“ i pohvalu, ne uzimajući u obzir dvostruko značenje Putinovih riječi.

- Uvijek je dobro kada te neko nazove briljantnim, a naročito kada je taj neko na čelu Rusije, kazao je Trump MSNBC nakon Putinovih komentara.

Trump je pogrešno shvatio komentare kao kompliment njegovoj inteligenciji:

- Putin od Rusije nazvao je Trumpa genijem.

Trump je predložio američko-rusku saradnju u pogledu pitanja Sirije, borbe portiv terorizma i trgovinskih pogodbi, a branio je Putina u pogledu njegove politike eliminiranja slobode medija. U toku posljednjih 15 godina, Kremljin i saveznici su zatvorili sve neovisne novinske organizacije, a ubistvo istraživačke novinarke Anne Politkovskaye 2006. godine, aktivisti su povezali sa Putinovim Kremljinom. Trump je i ovo komentirao za ABC:

- Nikada nije dokazano da je nekog ubio.

Putin je oprezno govorio o demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton, rekavši da s njom nije imao direktnu saradnju u vrijeme kada je bila državni sekretar.

- Ona vjerovatno ima vlastiti stav kad su u pitanju američko-ruski odnosi, bio je neodređen predsjednik Rusije.

Istovremeno je pohvalio njenog supruga, bivšeg predsjednika Billa Clintona, rekavši:

- Imali smo veoma dobar odnos. Mogu čak reći i da sam mu zahvalan za nekoliko stvari u vrijeme kad sam ulazio u svjetsku politiku. Nekoliko puta je pokazao znakove pažnje, poštovanja za mene lično i za Rusiju.

U svom obraćanju u petak, Putin je rekao i to da se mora vratiti povjerenje u rusko-evropske odnose i obnoviti saradnja na najvišem nivou, izvještava britanski Guardian.

 

#Svijet