Članak

Na listi lijekova za Kanton Sarajevo zaštititi domaće proizvođače

Naglasila je i kako se usvojenom listom lijekova u Kantonu Sarajevo trebaju, prije svega, osigurati adekvatni lijekovi građanima KS, ali i zaštiti domaća proizvodnja.

Odluka o pozitivnoj, bolničkoj i magistralnoj listi lijekova razmatrat će se na sljedećoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo koja će biti održana u četvrtak, najavljeno je na današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministrice zdravstva Zilhe Ademaj sa predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i javnih zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo te članovima Komisije za izradu liste lijekova, prenosi bh. novinska agencija Patria.

U cilju izrade i donošenja što kvalitetnije liste lijekova i kao i njene bolje implementacije, predstavnici ustanova su upoznati s predloženim listama, indikacionim područjima za primjenu lijekova te kontrolom propisivanja recepata koju će provoditi ZZO KS.

Prošle godine potrošeno je 80 miliona KM iz Zavoda zdravstvenog osiguranja, a ove godine cilj je napraviti određene uštede koje ne smiju ići nauštrb građana KS.

- Sav novac koji se uštedi naše je opredjeljenje da uložimo u neke druge kvalitetne i važne projekte u zdravstvenom sektoru - navela je ministrica Ademaj.

Naglasila je i kako se usvojenom listom lijekova u Kantonu Sarajevo trebaju, prije svega, osigurati adekvatni lijekovi građanima KS, ali i zaštiti domaća proizvodnja.

- Mi ne tražimo nikakvu uštedu na račun pacijenata, ali je očigledno da je došlo do značajnog povećanja potrošnje određenih grupa lijekova. Tako je, na primjer, najveća potrošnja evidentirana u lijekovima za liječenje dijabetesa a da se pri tome nije povećao broj oboljelih od ove bolesti u KS - naglasio je premijer Konaković. Prema njegovim riječima, sva prekoračenja i eventualne neregularnosti u propisivanju lijekova ozbiljno ugrožavaju zdravstveni sistem KS, te je zatražio da se ovakav trend jednom i za sva vremena zaustavi.

Premijer Konaković je dodao i kako se u ZZO-a KS trenutno provodi procedura za upošljavanje četiri kontrolora koji će vršiti poslove nadzora i kontrole izdavanja lijekova na recept. Neki od predstavnika zdravstvenih ustanova su iznijeli svoja mišljenja o načinima kontrole izdavanja lijekova. U tom smislu, između ostalog, pomenuta je provedba interne kontrole unutar ustanove koju može primjeniti svaki direktor, ali i preventivnih programa kojim se značajno može smanjiti trenutna potrošnja lijekova.

#Biznis