Članak

VIDEO Sarajevski ratni tunel bio je tunel nade i spasa za opkoljeni grad

Oko 21 sat ispod piste Sarajevskog aerodroma, 30. jula 1993. godine prokopan je ratni tunel spasa. Značaj sarajevskog tunela bio je ogroman, ne samo za grad Sarajevo već i za cijelu Republiku Bosnu i

Oko 21 sat ispod piste Sarajevskog aerodroma, 30. jula 1993. godine prokopan je ratni tunel spasa. Značaj sarajevskog tunela bio je ogroman, ne samo za grad Sarajevo već i za cijelu Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Rijetko ćete sresti skromniji objekat, a da je imao veći značaj od sarajevskog tunela. Stoga ne čudi da je danas poznat pod imenom Tunel spasa. Sarajevo je, praktično, prokopavanjem tunela djelomično deblokirano, a čime se značajno promijenila vojna situacija unutar grada, ali i na drugim ratištima.

Obruč oko Sarajeva bio je potpuno zatvoren 2. maja 1992. godine, a bio je dug preko 65 kilometara. Za opsadu Sarajeva "brinulo" je 260 tenkova, 120 minobacača i hiljade artiljerijskog oružja manjeg kalibra. Otprilike na svakih 35 metara sarajevskog obruča bilo je postavljeno jedno artiljerijsko oružje.

#BiH