Članak

Ademaj optužuje za nezakonit rad, dr. Izetbegović tvrdi sve je po zakonu!

Ministrica je dalje kazala da „da je u regionu zdravstvena djelatnost organizirana na način kako je to zakonom propisano“.

Dokument Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo ide u javnu raspravu koja će trajati mjesec dana, piše novinska agencija Patria.

Ovim planom izvršit će se najznačajnija reorganizacija zdravstvenog sektora u KS nakon rata. Danas je Zilha Ademaj, ministrica zdravstva KS istakla da stanje nije dobro i da se nada da će ovaj plan biti ispoštovan od januara 2017. godine ili najkasnije u aprilu 2017. godine.

- Treba se izvršiti jasna podjela nadležnosti sekundarne bolničke zdravstvene zaštite između Opće bolnice i KCUS-a i da KCUS razvija tercijarnu zdravstvenu zaštitu odnosno ovu visoku medicinu kao što je i namjena ove institucije. Jedan od glavnih ciljeva je da se ukinu liste čekanja, jer pacijenti jako dugo čekaju na svoju dijagnozu, a ako jako dugo čekaju onda dugo čekaju i na terapiju za liječenje, tako da je to bio najveći problem u ostvarivanju prava zdravstvene zaštite građana i mnogi pacijenti zbog dugog čekanja ni ne dočekaju dijagnozu živi – kaže Ademaj dodajući da „neće biti otpuštanja radnika“.

Ministrica je dalje kazala „da je u regionu zdravstvena djelatnost organizirana na način kako je to zakonom propisano“.

- Samo kod nas to nije bilo. Jedini smo mi zaobilazili zakon i organizovali svoju djelatnost na način kako se to kome sviđalo. Zato i jesmo dovedeni u ovu situaciju. Nemojte mene pitati zašto, trebate pitati bivše menadžmente zašto su doveli zdravstvo u ovakvu situaciju i zašto svoje poslovanje nisu uskladili sa zakonom – istakla je Ademaj.

S obzirom da je na press konferenciji bila prisutna i Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a i bivša direktorica Opće bolnice „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“ upitali smo je šta to ona nije radila u skladu sa zakonom, kako je ministrica kazala.

- Ja sam radila u skladu sa zakonom što su potvrdile sve relevantne institucije i imamo potvrdu. Kao direktorica Opće bolnice došla sam na milion i po maraka gubitka, a za tri godine sam ih ostavila sa milion i 700 hiljada u plusu. Mi smo sve radili zakonski i imali smo strahovit pritisak pacijenata sa primarnog nivoa. Mislim da je to sada nešto relaksirano – kazala je dr. Izetbegović.

Na iznenađenje svih prisutnih i uz gestikulacije javila se ministrica Ademaj te je kazala:

- Niste me dobro shvatili ja sam mislila na ustanove na nivou primarne zdravstvene zaštite. Oni su izišli iz okvira svoje djelatnosti i bavili su se poslovima koji nisu u njihovoj nadležnosti. Ja ne znam zašto se od strane medija uvijek potencira pitanje zašto postoji potreba za zakonom, pa valjda je to obaveza – pokušala je pojasniti Ademaj.

Inače, od ove reforme kako tvrdi ministrica očekuje se da će se lakše upratiti tokovi novca što do sada nije bio slučaj.

Samir Turković, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS kazao je da su ovom reorganizacijom planirane uštede, a ne trošak.

- Tako da je u ovom dokumentu prikazano da je ušteda negdje oko pet miliona KM. Reorganizacijom bismo dobili i sljedeće uštede, jer imamo viškova kadra u pojedinim ustanovama, a imamo moratorij Vlade na zapošljavanje, i ako bismo prerasporedili kadar koji je višak odlaskom u penziju na godišnjem nivou cirka 200 ljudi. Dodatne uštede bi bile negdje oko 4 miliona što bi se moglo upotrijebiti za unapređenje zdravstva – istakao je Turković.

ŠKOLSKI DISPANZERI

Zdravstvenu zaštitu školske djece (6-14 godina) prema ovom planu treba organizirati u timovima porodične medicine, uz plansko prebacivanje zdravstvenih kartona ove populacije iz Službe za školsku djecu prema ambulantama registracije roditelja. No, pitanje je da li adekvatno porodični ljekari mogu odgovoriti zahtjevima.

Preventivno odgojne mjere zdravstvene zaštite za ovu populacionu skupinu provodit će JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

STOMATOLOŠKA DJELATNOST

Obzirom na nedovoljnu iskorištenost raspoloživih kapaciteta stomatologije i veoma visoke troškove iskazane u obavljanju ove djelatnosti, predlaže se pokretanje inicijative privatizacije stomatološke djelatnosti.

- Privatizacija stomatološke djelatnosti podrazumijeva da će se ova oblast dati pod koncesiju i omogućiti svakome ko je zainteresiran, a radi u Domu zdravlja da može iznajmiti prostor i opremu i da pored usluga koje će pružati osiguranicima i koje će naplaćivati iz obaveznog zdravstvenog osiguranja da mogu raditi i privatno – kaže Ademaj.

#BiH