Članak

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nije prihvatio inicijativu da se igre na sreću oporezuju sistemom PDV-a. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su rekli da je prijedlog oporezivanja igara na sreću sistemom PDV-a u suprotnosti s evropskim direktivama. Zbog toga ne može biti primjenjen ni u BiH. Inicijativu je podnijela grupa zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta F BiH.

Priređivači igara na sreću smatraju kako je ovaj primjer pokazao nestručnosti i neznanje dijela političkih zastupnika u Federalnom parlamentu. Upućuju na Član 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, u kojem, objašnjavaju, stoji da predmet oporezivanja može biti samo stvarni događaj prometa dobara i usluga koje porezni obveznik izvrši u okviru svoje djelatnosti na teritoriju BiH. Priređivači podsjećaju da je ovaj zakon u BiH na snazi od 1.1.2006. godine.

- Prema našim informacijama inicijativa je došla od ministrice finansija FBiH Jelke Milićević, ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande i ministra finansija RS-a Zorana Tegeltije. Inicijativa je dokaz njihove nestručnosti i neznanja. Ako je predmet PDV oporezivanja promet dobara i usluga, predmet PDV oporezivanja ne mogu biti “mogućnost” ili “sreća”, jer igre na sreću predstavljaju neizvjestan događaj koji se može dogoditi, ali i ne mora. Niti jedno zakonodavstvo na svijetu ne poznaje zakonsko rješenje po kojem se igre na sreću oporezuju sistemom PDV-a. Nažalost, oni koji vode BiH pokušavaju izmisliti toplu vodu – poručili su priređivači. Uz to podsjećaju i na šestu direktivu Europske unije, odnosno direktivu vijeća EU od 28.11.2006. godine u kojoj se utvrđuje zajednički sistem neizravnog oporezivanja u zemljama članicama EU, kao i u trećim zemljama koje nisu članice, a pretendiraju punopravnom članstvu.

- Jasno je da u igrama na sreću nema dodane vrijednosti, odnosno da ona iznosi nula, te kada bi se na taj iznos primijenila određena stopa poreza, porez bi opet iznosio nulu. Iz tog razloga igre na sreću su pod sistemom direktnih poreza svake države. Ovdje nije riječ o tome voli li neko ili ne voli priređivače igara na sreću, već o tome da se sistem PDV-a ne može primijeniti u igrama na sreću – smatraju priređivači. Dodaju da bi njima upravo i odgovaralo da se PDV može primijeniti u igrama na sreću, ali je to nemoguće.

- Priređivači igara na sreću sada plaćaju PDV svojim dobavljačima proizvoda i usluga, a ne mogu ga naplatiti kroz svoj posao te na takav način godišnje izgube oko 12 miliona KM – tvrde priređivači. Smatraju da ukoliko se želi adekvatno uvesti sistem oporezivanja igara na sreću u FBiH, to se moraju regulirati direktnim oporezivanjem i pri tome zadovoljiti minimalno četiri principa: “Princip zakonitosti propisa”, “Princip ustavnosti propisa”, “Princip kvalitete propisa i pravne sigurnosti” te “Princip konkurentnosti subjekata”.

- Dosadašnji prijedlozi koji su stizali iz Vlade FBIH ne zadovoljavaju niti jedan od navedenih principa te će ta rješenja sigurno vrlo brzo doživjeti krah, iz prostog razloga što su ekonomski i pravno neodrživi - ističu priređivači.

 

#Biznis