Članak

U nastavku akcije kodnog naziva Blok, pripadnici SIPA-e uhapsili su Damira Hadžića, bivšeg načelnika Općine Novi Grad, potvrdila je portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić za novinsku agenciju Patria. Hadžić je bio i visokopozicionirani kadar SDP-a, a za vrijeme predsjednika Zlatka Lagumdžije bio je potpredsjednik SDP-a. Obavljao je i funkciju ministra prometa i komunikacija BiH. Danas obavlja funkciju predsjednika Uprave Euroherca u sastavu Agrama.

- Po naredbama Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a u saradnji sa pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo i Obavještajno-bezbjednosne agencije nastavljene su aktivnosti u predmetu „Blok“. U toku su pretresi objekata na tri lokacije i slobode su lišena dva lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela  zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba procjene i krivičnim djelom pomaganje.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predata nadležnom tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na dalje postupanje - saopćeno je iz SIPA-e.

Akcija Blok počela je 9. novembra kada su pripadnici SIPA-e po nalogu Kantonalnog tužilaštva KS i Kantonalnog suda u Sarajevu uhapsili Eseda Radeljaša bivšeg vijećnika u Novom Gradu, zastupnika, ministra u Vladi BPK, Jasminu Horo, pomoćnicu bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića, Nedžada Kapetanovića, bivšeg pravobranioca Općine Novi Grad i Jusufa Čauševića, šefa Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Općine Novi Grad. Tada je izuzeta i određena dokumentacija iz zgrade Općine Novi Grad. Načelnik ove općine tada je bio Damir Hadžić.

- Esed Radeljaš osumnjičen je za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, davanje dara i drugih oblika koristi te pranje novca. Počinjenjem ovih krivičnih djela Esed Radeljaš pribavio je sebi i drugima protupravnu imovinsku korist od oko milion maraka. Ostale tri osumnjičene osobe Radeljašu su omogućile da kroz upravni postupak nezakonito stekne novac i imovinu. 

Centar za istraživačko novinarstvo detaljno je ranije pisao o ovom slučaju. 

Radeljašu je 2006. godine Općina Novi Grad dodijelila zemljište u Nedžarićima uz naknadu od 51.340 KM. Kako je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) ranije pisao, Radeljašu je zemljište dodijeljeno bez javnog poziva, što je suprotno Zakonu o građevinskom zemljištu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Saglasnost za to dao je pravobranilac Kapetanović, a postupak dodjele zemljišta vodio je Čaušević.

Zemljište je Radeljašu oduzeto 2010. godine jer nije ispoštovao ugovorne obaveze i u predviđenom roku na njemu izgradio poslovni objekat. On je u to vrijeme bio vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad i od Općine je zatražio odštetu za oduzeto zemljište. Odšteta mu je odobrena u iznosu 23 puta većem od naknade koju je platio. Isplaćeno mu je 1,03 miliona KM. Čaušević je vodio i ovaj postupak, a saglasnost je dao pravobranilac Kapetanović, kojem je Radeljaš godinu poslije prodao svoju vikendicu za deset hiljada maraka na sarajevskom izletištu Bijambare. Tu je vikendicu Radeljaš prethodno kupio od sudije Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, koji je bio uključen u njegov sudski proces.

Sudija Špoljarić je trebao ispraviti grešku napravljenu u presudi protiv Radeljaša gdje je umjesto imena Esed upisano Esad. Iako je 2005. godine Radeljaš na Vrhovnom sudu FBiH pravosnažno osuđen za prevaru na godinu dana zatvora, zbog greške u imenu nije otišao iza rešetaka. 

Esed Radeljaš je u politiku ušao 2008. godine, kada je kao kandidat Bosanske stranke BOSS, osvojio mandat vijećnika u Općini Novi Grad. Dvije godine kasnije izabran je u Skupštinu Kantona Sarajevo, te postao i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Radeljašu je određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i ponavljanja krivičnog djela. Osumnjičenima Jasmini Horo, Nedžadu Kapetanoviću i Jusufu Čauševiću određene su mjere zabrane.

Također, osumnjičenima Esedu Radeljašu i Jasmini Horo, zamrznuta je imovina za koju postoji osnovana sumnja da je pribavljena počinjenjem krivičnih djela. 

Prema osumnjičenom Esedu Radeljašu određena je privremena mjera zabrana otuđenja ili opterećenja stambeno-poslovnog objekta i dvorišta u Sarajevu, dok je prema osumnjičenoj Jasmini Horo određena mjera zabrane otuđenja ili opterećenja stana u Sarajevu.  

#BiH