Članak

Prvi čovjek njemačke inostrane obaveštajne službe upozorava da bi izbori zakazani za iduću godinu mogli postati metom ruskih hakera čija je namjera širenje dezinformacije i remećenje demokratskih procesa, izvještava britanski Guardian, prenosi Patria.

Šef obavještajne službe, Bruno Kahl, drži da upravo Rusija stoji iza pokušaja miješanja u ishod američkih predsjedničkih izbora.

- U posjedu smo dokaznog materijala koji ukazuje na cyber napade čija je jedina svrha da izazovu političku nesigurnost, izjavio je Kahl za Suddeutsche Zeitung u prvom intervjuu od svog imenovanja prije 5 mjeseci.

On nadalje tvrdi da je cilj počinitelja delegitimiziranje demokratskih procesa općenito, dakle, neovisno o tome čija će na koncu biti korist.

- Imamo pokazatelje da napadi dolaze iz regije Rusije. Pritom je teško tehnički utvrditi da li se radi o državnom subjektu, ali postoje dokazi da država toleriše ovakve postupke, ili ih čak priželjkuje, objasnio je Kahl. „Tragovi koji su ostavljeni na internetu ostavljaju dojam da neko želi da demonstrira svoje mogućnosti“, dodao je on.

Kahl je samo jedan od vodećih prominentnih glasova u Njemačkoj koji su u posljednje vrijeme izrazili zabrinutost zbog ruskog miješanja, naročito putem širenja lažnih vijesti.

Hans-Georg Maaßen, predsjednik nacionalne BfV obavještajne službe, naziva cyber prostor „mjestom hibridnog ratovanja“ na kojem Rusija igra glavnu ulogu. „U posljednje vrijeme primjećujemo namjeru ruske obavještajne službe da vrši sabotaže“, tvrdi on i dodaje da ruske tajne službe izvode napade na kompjuterske sisteme u Njemačkoj koji, koliko je njegova agencija mogla utvrditi, „ciljaju na sveobuhvatno prikupljanje strateških podataka“.

Smatra se da upravo hakeri stoje iza napada na Deutsche Telekom u prošlu nedjelju i ponedjeljak, zbog kojih su milioni korisnika u Njemačkoj izgubili telefonsku liniju i pristup internetu. Stručnjaci za sigurnost kažu da bi hakeri mogli biti Rusi, ali da za to nemaju dokaze.

Njemačka kancelarka, Angela Merkel, izjavila je u utorak da nema saznanja ko je odgovoran za napade, ali da su „takvi cyber napadi, ili hibridni sukobi kao što su poznati u ruskoj doktrini“, danas postali dijelom svakodnevnice i moramo naučiti s njima izlaziti na kraj

Prošlogodišnji napad na internet sistem njemačkog parlamenta, obavještajna služba je pripisala ruskim hakerima. Ruski zvaničnici su oštro reagirali, poričući bilo kakvu umiješanost.

Njemačkoj predstoji žestoka izborna kampanja iduće godine, umnogome zbog pritisaka na kancelarku Merkel zbog njene liberalne politike u pogledu izbjeglica. Istovremeno se bilježi rast popularnosti desne Alternative Fur Deutschland (AfD), koja je na putu da po prvi put uđe u Bundestag.

Kancelarka je upozorila da platforma populističkih i društvenih medija koji šire propagandu, lako može prouzrokovati veliku štetu demokratiji.

- Danas imamo lažne web stranice, internet robote i trolove – stvari koje se regenerišu i utiču na mišljenje određenim algoritmima. Moramo naučiti kako s njima izlaziti na kraj, kazala je kancelarka Merkel u svom obraćanju Bundestagu prošle sedmice.

Anti islamski pokret Pegida u više navrata je poslao poruku da je uticaj Vladimira Putina u Njemačkoj dobrodošla alternativa imperijalističkim namjerama Amerike i Brisela, stoji u izvještaju Guardiana.

 

#Svijet