Članak

Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2015., nakon što je odgođen na prošloj sjednici, danas će ipak biti predmet rasprave poslanika Predstavničkog doma PSBiH, piše Patria.

Naime, na prošlu sjednicu niko iz VSTV-a nije došao, pa su poslanici odgodili tu tačku dnevnog reda, ali danas je u zgradu Parlamenta BiH stigao Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a te će se rasprava na ovu temu i obaviti.

Nikola Lovrinović (HDZ) kazao je da bi prokomentirao detalj iz Izvještaja u kojem ima različitih stanja u pravosuđu.

- Imamo imenovanje i ocjenjivanje itd. Nisu se našla stajališta VSTV-a o tome da na oba doma Parlamenta padaju izvještaji Tužilaštva. Nemamo stav VSTV-a o tome. Često dobijamo stav o političkom pritisku, ali o ovome ne. Ima nešto i od izvještaja od sutkinje Joanne Corner, pa tako ona kaže da je sud višestruko vraćao optužnice zbog nedovoljnog iskustva tužitelja, govori se o nepostojanju politike rada po kojem bi se imali prioriteti u radu – kaže Lovrinović.

On je dodao da tamo piše da će VSTV raditi na izmjeni zakona u vezi ocjenjivanja u radu tužioca.

- Volio bih da su neke od ovih stvari prepoznate od strane VSTV-a, a što je vidjela sutkinja Corner – dodao je Lovrinović.

Predrag Kožul (HDZ) osvrnuo se na budžet odobren Tužilaštvu i Sudu a što je nešto više od procjene VSTV-a za te potrebe.

- Zadnje imenovanje u Općinski sud u Čitluku bilo je ovako imenovani su prvi, jedanaesti i trianesti. Možda ne bi to upalo u oči da se ne radi o Čitluku. Riječ je o općini u kojoj je 99 posto građaa hrvatske nacionalnosti. Ovaj 11. i 13. su Srbin i Bošnjak – kazao je Kožul.

Šemsudin Mehmedović (SDA) istakao je da želi kazati nešto o suštini rada VSTV-a.

- Ja ih doživljavam kao regulator rada pravosuđa. Očigledno je da iz nekih razloga nemamo takav osjećaj u bh. društvu. Čini mi se da ključni problem leži u kadrovskoj politici. Mi godinama primimo k znanju ili ne izvještaj o radu. Nažalost, čini mi se da naše pravosuđe sve više se ponašaju kao porodične firme. Takva praksa nije dobra i ne vodi ka ostvarenju zacrtanog cilja, a to je da građani vjeruju u bh. pravosuđe – istakao je Mehmedović.

 On je dodao da imamo čak i situaciju da nemamo ujednačenu sudsku praksu.

- Donijet ću vam presude određenih ljudi. Ja znam da mogu imati problema zbog ove diskusije, ali ovo nije pritisak na pravosuđe – kaže Mehmedović.

Nermina Kapetanović (SDA) istakla je da u Izvještaju imamo navedene preporuke Evropske komisije koje godinama nisu provedene.

Ona je istakla da često nije jasno da li u pravosuđu žele da budu nedodirljivi ili nezavisni.

Mladen Bosić uputio je pitanje ko je odgovoran da spriječi ono što se dešava.

- VSTV bi trebao kod nadzor tužioca omogućiti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Jeste li vi to uradili? Ovdje je čitav narod navikao da neko kroz obavljanja funkcija u vlasti izvuče milione maraka iz vašeg džepa i nikom ništa. Na kraju se kaže ma dobro uzeo bi i ti da možeš. Korupcija je dovela da imamo takav mentalitet. Hitno nam je potrebna izmjena zakonodavnog okvira. Treba li da pominjem afere Pandora, milijarda maraka se tu vrti, ko je kriv što je napravio takvu galamu – kazao je Bosić, dodajući i primjer Banke Srpske, Pavlović i Bobar banke ističući da je neophodno napraviti posebnu sjednicu na ovu temu.

- Ne mogu podržati ovaj izvještaj. Stanje je neuporedivo lošije nego to piše ovdje - kaže Bosić.

#BiH