Članak

Promjene članova VSTV-a “prirodnim putem”

Način na koji djeluje VSTV od kada mu je na čelu Milan Tegeltija izazivao je u više navrata reakcije.

Nakon izbora Ranka Debeveca za novog predsjednika Suda BiH, bilo je ozbiljnih kritika na račun Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Odnos unutar ove ključne pravosudne institucije tretirao je u posebnom radu ugledni profesor prava Edin Šarčević. On je čak javno zatražio izbor potpuno novog sastava VSTV-a, piše bh. novinska agencija Patria.

Način na koji djeluje VSTV od kada mu je na čelu Milan Tegeltija izazivao je u više navrata reakcije. Tvrdilo se da je u pitanju ozbiljna nacionalna diskriminacija Bošnjaka. Stvar je eskalirala sa posljednjim izborom prvog čovjeka Suda BiH, jer više nema niti jednog Bošnjaka na važnijoj funkciji u pravosuđu. Treba znati da je od 14 članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća - šest Bošnjaka.

Bilo kakvo problematiziranje diskriminacije tiče se upravo ovih kadrova. Šta oni rade i kako djeluju unutar VSTV-a?

U VSTV su, uglavnom, svi izabrani po nacionalnom ključu kao bošnjački kadrovi. Svoju neprincipijelnost i očiglednu potčinjenost stavovima predsjednika Tegeltije pokazali su svojevremeno jednoglasnim pristajanjem na zabrane navodnih vjerskih obilježja u pravosuđu, što je imalo za cilj samo zabranu hidžaba. Naravno, takva odluka je oborena jer je negirala temeljna ljudska prava. Već se tada moglo uočiti da nešto ipak ne štima sa bošnjačkim kadrovima u VSTV-u koji su jednoglasno podržali ovu zabranu osnovnih vjerskih sloboda.

Aida Jugo-Kišija, advokatica iz Travnika, tada je upozorila na samovolju VSTV-a i zaključak da ne može na sud sa hidžabom.

- Zaključak kao zaključak, pravno mi ne znači ništa, oblik samovolje, stavljanja sebe u položaj zakonodavnog tijela, odraz neznanja, nezrelosti vršenja funkcija onih koji su jednoglasno glasali za isti, čin provokacije, drskosti, odraz rasizma i nacionalizma.

Stvari će, kao i mnogo šta u ovoj državi, biti riješene ”prirodnim putem”. Naime, u januaru 2017. mandat ističe Ilijasu Midžiću, Bišćaninu, članu VSTV-a, u februaru Goranu Neziroviću, u aprilu Zijadu Kadriću, a u septembru 2017. Almi Džaferović. Pitanje je hoće li biti zamijenjeni ili će im neka viša sila, koja očito djeluje unutar VSTV-a, produžiti mandat. Većini se ostaje na toj poziciji zbog finansijskih povoljnosti.

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH primaju paušal u iznosu od oko 1.600 maraka mjesečno, uz plaću na radnom mjestu. Svojevremeno je u javnosti objavljen podatak da je Milorad Novković, danas predsjednik Vrhovnog suda Federacije, osam godina bio na čelu VSTV-a, istovremeno vršeći funkciju predsjednika Okružnog suda u Banja Luci. Te dvije institucije su mu za taj period isplatile 490.000 maraka.

Prvi na ljestvici po visini plaćenosti je Zijad Kadrić. On je od ove dvije institucije, prema dostupnim podacima, od 2009. do 2015. godine dobio 360.000 maraka, ne računajući prihode u ovoj godini. Član VSTV-a je više od sedam godina. Sudija je Apelacionog suda u Brčkom i, kako tvrde neki izvori, dio je tima okupljenog oko Milana Tegeltije. Koliko je “neko nečiji” na pravosudnim funkcijama i pozicijama, toliko je daleko od prava i zakona koje mora bezrezervno da štiti i zastupa. Ako govorimo o nezavisnosti VSTV-a neophodno je praktično preispitati tu nezavisnost.

#BiH