Članak

Pročitajte svih 3.242 pitanja na koja BiH mora dati odgovore Evropskoj komisiji

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uručio je 9. decembra predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću Upitnik Evropske komisije, piše Patria.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uručio je 9. decembra predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću Upitnik Evropske komisije, piše Patria.

Upitnik sadrži 3.242 pitanja grupisanih u politički i ekonomski kriterij te 33 poglavlja pravne stečevine Evropske unije. Evropska komisija očekuje da BiH dostavi odgovore na pitanja iz Upitnika na engleskom jeziku u roku od šest mjeseci.

Između ostalog, Evropsku komisiju zanima:

- Koliko su tužilaštva i sudovi efikasni u procesuiranju krivičnih djela vezanih za korupciju i privredni kriminal, u odnosu na sva ostala djela ? Da li su sankcije protiv korupcije, i krivične i administrativne efikasne, srazmjerne i odvraćajuće, i ukoliko nisu, koje korektivne mjere su preduzete? Da li postoje dodatne posljedice osuđujućih presuda za krivična djela u vezi sa korupcijom, kao što su prestanak obavljanja javne funkcije, sprečavanje daljnjeg napredovanja u karijeri, oduzimanje profita itd.?

Da li se sve optužbe za korupciju sistematski istražuju, bez obzira na status osumnjičenog/optuženog (nema nekažnjivosti)?

Također, naša država morat će dati odgovore i na pitanja vezana za borbu protiv korupcije.

- Da li postoji nacionalna strategija za borbu protiv korupcije? Da li je ta strategija bila predmet širokih konsultacija na svim nivoima (npr. međuresorne konsultacije sa akterima u privatnom sektoru, civilnom društvu i medijima)? Kakav je status donošenja strateških dokumenata, uključujući i akcione planove, na svim nivoima upravljanja?

Veliki broj pitanja odnosi se na pravosuđe u BiH.

-Da li je sastav mješovit (članovi iz pravosuđa i oni koji su izvan njega)? Da li članovi rade puno ili nepuno radno vrijeme? Koliko traje njihov mandat? Da li članovi uživaju posebne privilegije? Može li mandat da bude obnovljen i ko može da ga obnovi? Koji su uslovi za članove u pogledu kvalifikacija? Na koji način je regulisan nastavak karijere nakon isteka mandata?

Na koji način se obezbjeđuje odgovornost u radu? Na koji način se kontroliše i sprječava potencijalni sukob interesa? Ako dođe do sukoba interesa članova Vijeća, koja se pravila primjenjuju i na koji način se osigurava njihova primjena?

Brak, porodica, religija, također su oblasti koje zanimaju Evropsku komisiju.

-Dostavite informacije o zakonom propisanoj starosti za brak, razvrstane po polu. Kakve su vaše zakonodavne odredbe o braku ili ozvaničenom partnerskom odnosu, ukoliko ih ima, a koje obuhvataju i parove istog pola?

Kakav je ustavni status religija u Bosni i Hercegovini? Da li postoji državna religija? Navedite statističke podatke o incidentima motivisanih vjerskom mržnjom u posljednjih pet godina, razvrstane prema presudama.

Na OVOM linku možete pročitati sva pitanja na koja BiH mora odgovoriti u narednih šest mjeseci. 

#BiH