Članak

Ne daj Bože novih poplava: Poslanici traže od Vijeća ministara da se hitno napravi sistem odbrane

Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi Aktivnosti institucija BiH za provođenje zaštite i spašavanja za vrijeme prirodne ili druge nesreće, a čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH

Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi Aktivnosti institucija BiH za provođenje zaštite i spašavanja za vrijeme prirodne ili druge nesreće, a čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH našao se pred poslanicima Predstavničkog doma PSBiH, piše Patria.

Ova revizija pokazala je da BiH skoro ništa nije uradila po ovom pitanju, pa čak ni nakon razornih poplava koje su BiH zadesile 2014. godine! Nalazi i zaključci do kojih se došlo revizijom ukazuju da institucije BiH nisu uvijek preduzimale adekvatne aktivnosti na unapređenju sposobnosti za efikasno djelovanje u kriznim situacijama.

Navedeno je da je proces donošenja planskih i operativnih dokumenata zaštite i spašavanja dugotrajan i bez funkcionalnog mehanizma koji bi nadležnim institucijama omogućio praćenje i kontrolu njihovog provođenja.

Safer Demirović (SDA) istakao je da ga zanima šta bi tek pisalo da se vršila revizija i samih postupanja prilikom prirodnih nesreća.

- Imamo jako puno problema, a najzanimljiviji je rad Korodinacionog tijela. Ono je formirano 2009. godine i ima 21 član. Poplave majske 2014. su bile, prva sjednica u junu, a nije usvojen ni dnevni red – istakao je Demirović.

BiH nema uspostavljen sistem hitnih poziva 112, utvrdili su revizori, a izraženo je odsustvo funkcionalnosti u radu Koordinacionog tijela BiH i to pogotovo tokom krizne situacije poplava iz 2014. godine. Evidentna je neefikasnost ponovne uspostave ovog tijela nakon isteka mandata ranijim članovima.

- Sugerirao bih da Vijeće ministara uzme svoj angažman i pojača sistem odbrane na prostoru BiH – dodao je Demirović.

Aleksandra Pandurević (SDS) zahvalila se revizorima na ovom izvještaju, jer se radi o ljudskim životima.

- Ovdje možemo samo jedno konstatovati. Ne daj Bože novih poplava. Ništa nismo naučili iz 2014. godine. U 2013. i 2014. Koordinaciono tijelo održalo je 7 sjednica i na tim sjednicama su usaglasili nacrt poslovnika, na drugoj usvojili, na trećoj nisu usvojili dnevni red. Nadalje nisu imali kovruma. Oni su čak na šestoj sjednici usvojili izvještaj o radu, ja bih voljela da vidim šta pišu u tom izvještaju – kazala je Pandurević.

Mirsad Đonlagić (SBB) istakao je da je ranije problematizirao pitanje ukidanja dodataka letačima, a upravo su helikopteri i letači prvi koji reagiraju kod elementarnih nepogoda.

- Apsolutno je potrebno napraviti sistem. Vijeće ministara mora postupiti po zaključcima – dodao je Đonlagić.

Analiza koju su sačinile OS BiH pokazala je vrlo nepovoljnu starosnu strukturu postojećeg stanja pilotskog kadra u OS BiH, gdje je prosječna starost pilota 42 godine. Od ukupnog predviđenog broja u Brigadi zračnih snaga i protivzračne odbrane popunjeno je 50% radnih mjesta predviđenih za pilote. Pilotski sastav bi trebao procesom penzionisanja napustiti OS BiH u narednih deset godina.

- OS BiH nemaju uspostavljen centar za obuku kadrova zrakoplovnih specijalnosti, ovaj kadar obučava se putem saradnje s partnerskim zemljama. Projektom je predviđeno školovanje 39 mladih pilota. Za 2016. godinu, po predviđenoj dinamici školovanja, 13 polaznika je trebalo biti upisano na obuke i škole te njih pet i završiti obuku, za šta su projektom predviđena sredstva od oko milion KM. Ukupna vrijednost projekata iznosi 7.828.200 KM – navode revizori.

Predrag Kožul (HDZ BiH) istakao je da je izvještaj urađen kvalitetno s dobrim preporukama.

- Moramo biti svjesni da ima i političkih ograničenja. Nadam se da će unutar ove oblasti ta ograničenja biti relaksirana – istakao je Kožul.

#BiH