Članak

Huskić: Mi smo taoci jedne nevjerovatno neodgovorne vlasti, kriza se nastavlja!

Politički analitičar Adnan Huskić u razgovoru za agenciju Patria kazao je da 2016. godina pokazala da ono što određuje smjer politike u BiH jeste pitanje novca s jedne strane i s druge strane nedostat

Politički analitičar Adnan Huskić u razgovoru za agenciju Patria kazao je da 2016. godina pokazala da ono što određuje smjer politike u BiH jeste pitanje novca s jedne strane i s druge strane nedostatak novca kojim bi se pumpala ovolika javna potrošnja.

- Druga stvar je jedna frapantna nesposobnost politike i administracije da se uhvate ukoštac s onim što su zaista problemi BiH što je direktan rezultat politike upošljavanja i uzurpacije javnog koje političke stranke u BiH drže svrhom svog političkog postojanja.

Huskić je mišljenja da političke partije umjesto da se bave reformama i socio-ekonomskim temama energiju troše na vraćanje na kolosijek pitanja etnoteritorijalnost, treći entitet, nezavisnost te je mišljenja da će u 2017. tako nastaviti.

- Finansijska situacija će biti gora. Ja nemam razloga da smatram da ovakve vlasti kojima je vrhunac rješavanja problema s kojima se suočavamo uvođenje par-nepar npr., ili nemanje bilo kakve politike. Ono čega mi trebamo da se plašimo jeste da sve tri susjedne države nemaju problema u političkom smislu kakve ima BiH. Nisu u stanju da se ishrve sa ovom finansijskom i ekonomskom krizom iako su u boljem stanju sve tri.

Huskić navodi da osim nesposobne vlasti, u BiH će biti sve manje novca jer na naplatu stižu svi krediti i kratkoročna zaduženja te smatra da će to biti prebačeno na politički teren.

- Očekujem dalje zaoštravanje i produbljivanje krize – kazao je Huskić te dodao da je RS u goroj situaciji nego FBiH, ali i da RS svoju krizu izvozi na državni nivo gdje nisu u vlasti.

Na pitanje o narušenim odnosima unutar koalicije SDA-SBB-HDZ BiH, posebno SDA-SBB i SDA-HDZ BiH i mogućnim vanrednim izborima Huskić kaže da jedni upiru prstom u druge zašto nešto ne funkcioniše te da će se unutrašnje borbe u strankama prelijevati vani. 

- Ako se već govori o izmjenama izbornog zakonodavstva onda treba govoriti i o mjerama i mehanizmima provođenja prijevremenih ili vanrednih izbora. Mi do sada nismo imali situaciju da se toliko uruši vlast da oni politički činioci u BiH odluče u tom momentu organizovati vanredne izbore bez obzira koliko nefunkcionalni bili. Mi smo prolazili dvogodišnje tehničke vlade, nefunkcionalne koalicije, sada imamo i na federalnom i u velikoj mjeri na državnom nivou nefunkcionalnu koaliciju. Ništa od toga nije njima dovoljan razlog jer bi za to trebala postojati politička kultura i odgovornost – kaže politički analitičar.

Huskić posebno komentira odnos SDA i HDZ navodeći da ga definiše pitanje: „Šta je čije?“

- Vidite da je čitav problem nastao onog momenta kada se postavilo pitanje te kontrole Bošnjaka nad Lutrijom, Hrvata nad kladionicama i oni u tim registrima funkcionišu. I čim ste počeli govoriti o tome da neko nekome ulazi u ono što je feudalni njihov sektor tu se stvorio problem koji se neće završiti u 2017. godini. Što se tiče FBiH ja ne vidim kako bi ova konstelacija uopšte mogla profunkcionirati.

Ovu godinu obilježili su brojni sastanci koalicionih partnera koji su završavali s istim zaključkom: Dogovorili smo se da se dalje dogovaramo.

- Zašto govorimo o koaliciji na federalnom nivou i više toj smijuriji i izigravanju građana tim sastancima. Ovo je kriza koja je sama sebi cilj. One se otvaraju da bi se skrenula pažnja sa činjenice da niti znaju niti mogu niti hoće da rješavaju ijedan ozbiljan problem u ovoj državi. Mi smo taoci jedne nevjerovatno neodgovorne vlasti, do tačke da su spremni ovu zemlju zakotrljati na samo dno da bi zaštitili što imaju i zadržali ovaj status quo koji imaju iako je on finansijski neodrživ - kaže Huskić.

Za kraj je zaključio da su zatvoreni svi novčani tokovi, te da kratkoročno zaduživanje vrijednosnim papirima nije moguće.

- To je bio cilj da im se zatvori pristup svim mogućnostima finansiranja s vana. To je uradila međunarodna zajednica s idejom prvo zatvoriti, a onda usloviti. Sada je samo igra između naših političara i međunarodne zajednice ko će prije odustati od svega toga. Da li će nastaviti sa politikom uslovanjavanja na šta se svela Reformska agenda (što radi MMF) ili će političari  ubijediti ih da su spremni da idu do tačke da naprave sigurnosni problem u BiH i time ih natjerati da kažu: „Evo vam pare samo da ne bude većih problema.“

#BiH