Članak

Teški zadaci pred premijerkom May: Nepredvidiv ishod pregovora o Brexitu i podijeljena država

Premijerka Velike Britanije Theresa May danas će zvanično predati zahtjev za izlazak iz EU, čime započinje dvogodišnji period pregovora nepredvidivog ishoda, prenosi Patria.

Premijerka Velike Britanije Theresa May danas će zvanično predati zahtjev za izlazak iz EU, čime započinje dvogodišnji period pregovora nepredvidivog ishoda, prenosi Patria.

9 mjeseci nakon referenduma u kojem su Britanci izglasali izlazak iz EU, premijerka te države će zvanično obavijestiti predsjednika Vijeća EU Donalda Tuska da Britanija napušta blok kome se pridružila davne 1973. godine.

Premijerka May, koja je u početku bila za ostanak u uniji, došla je na poziciju upravo u trenutku političkog previranja uzrokovanog ishodom referenduma. Ovlaštena za pregovore sa EU od strane parlamenta, pred sobom ima 2 godine da dogovori uvjete izlaska iz EU prije no što stupe na snagu krajem marta 2019. godine.

- Dok budem sjedila za pregovaračkim stolom u narednim mjesecima, predstavljat ću svaku osobu u cijeloj Velikoj Britaniji – mlade i stare, bogate i siromašne, gradove, mjesta, sela i zaseoke, najavila je May.

Reuters piše da je uoči početka Brexita pred 60-godišnjom Theresom May jedan od najtežih poslova koji premijer može imati: držati Veliku Britaniju cjelovitom spram zahtjeva za nezavisnost Škotske, a istovremeno raspravljati sa 27 zemalja članica EU o finansijama, trgovini, sigurnosti i drugim složenim pitanjima.

Ishod ovih pregovora oblikovat će budućnost britanske ekonomije teške 2.6 triliona dolara, 5. po veličini u svijetu, te će odrediti može li London zadržati svoje mjesto kao jedan od dva vrhovna finansijska centra u svijetu.

Za EU, koja trpi krize zbog dugova i izbjeglica, gubitak Velike Britanije je najveći udarac u 60 godina tokom kojih pokušava održati i ojačati uniju nakon dva svjetska rata.

Lideri EU tvrde da ne žele kažnjavati odlazeću članicu. Ali zbog nacionalističkih, anti-EU stranaka koje su u porastu na njihovom domaćem frontu, ne mogu priuštiti da Londonu odobre velikodušne uvjete izlaska jer bi to moglo ohrabriti druge članice da također napuste uniju.

Ishod pregovora o uvjetima izlaska je nepredvidiv. Premijerka je obećala da će tražiti na najvećem mogućem pristupu evropskim tržištima, ali je također napomenula da će Britanija uspostaviti vlastite sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama izvan Evrope, kao i to da će ograničiti imigraciju sa kontinenta.

Ona je prihvatila da nove mjere zahtijevaju povlačenje sa jedinstvenog tržišta EU sa 500 miliona ljudi, utemeljenog na principima slobodnog kretanja roba, usluga, kapitala i ljudi.

Problemi kod kuće

Velika Britanija – nuklearna sila sa trajnim mjestom u Vijeću sigurnosti UN-a, kod kuće je podijeljena i pod velikim pritiskom. Naime, ishod referenduma o izlasku iz EU podijelio je Veliku Britaniju – Engleska i Wales su glasali za izlazak, dok su Škotska i Sjeverna Irska glasale za ostanak u EU.

Škotski nacionalisti zahtijevaju novi referendum o nezavisnosti koji je premijerka May odbila, navodeći da „nije pravi trenutak za to“. U Sjevernoj Irskoj, rivalske stranke nisu u stanju privesti kraju veliku političku krizu, dok nacionalisti Sinn Feina također zahtijevaju referendum o izlasku iz Velike Britanije te posljedično ujedinjenje sa Republikom Irskom. 

- Premijerkin posao je tako težak – zadržati Veliku Britaniju zajedno dok izlazi iz EU – nisam siguran da bi ga bilo ko poželioč, kazao je jedan strani diplomata koji je želio ostati anoniman.

On je također komentirao da je nakon Brexita budućnost nepredvidiva, „što je krajnje zabrinjavajuće za Veliku Britaniju, EU i zapad u cjelosti“, prenosi Reuters.  

 

#Svijet