Članak

Strateški dokument za razvoj OS BiH usvojen prije 4 mjeseca: Zašto je Pregled odbrane BiH tajna

Predsjedništvo BiH je na sjednici 24. novembra prošle godine usvojilo dokument pod nazivom Pregled odbrane, a koji tretira reformu u Oružanim snagama BiH, piše Patria.

Predsjedništvo BiH je na sjednici 24. novembra prošle godine usvojilo dokument pod nazivom Pregled odbrane, a koji tretira reformu u Oružanim snagama BiH, piše Patria.

Godinama se odugovlačilo sa usvajanjem ovog strateškog dokumenta kojim će u narednim godinama biti regulisan ustroj Oružanih snaga BiH. Politika je uvijek bila ta koja je kočila njegovo definisanje, a potom i usvajanje.

Četiri mjeseca su prošla od usvajanja, a do danas u javnosti su procurile tek minimalne informacije.

Tako se zna da će broj vojnika, oficira i podoficira biti sa 10.000 smanjen na 9.200, da će biti ojačana logistika pješadijskih brigada, te da će umjesto dosadašnjih 63 biti 57 perspektivnih lokacija.

U nekoliko navrata predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnosti BiH Sifet Podžić u javnosti je potencirao pitanje Pregleda odbrane, njegove sadržine, te naglašavao da ga je tražio od Predsjedništva BiH zvaničnim putem, ali da ga nikada nije dobio.

Podžić je podsjećanja radi rekao i da je rezime Pregleda odbrane dobio od jedne strane ambasade u Sarajevu, te da vjerovatno od domaćih organa vlasti nije mogao doći do ovog dokumenta jer je opozicija.

Iako je ove sedmice članovima Zajedničke komisije kratko prezentiran sadržaj Pregleda odbrane, on je i dalje tajna.

Ne zna se da li ovaj dokument nosi oznaku tajnosti, kakvu oznaku tajnosti, te zbog čega nešto tako važno za sigurnost ove zemlje ne može biti dostupno široj javnosti kako je to bio slučaj sa prvom strategijom OS BiH koja se može naći na zvaničnoj stranici Ministarstva odbrane BiH.

Brojne su nepoznanice, od otvaranja novih skladišta municije i naoružanja, do pretvaranja neperspektivnih lokacija u perspektivne, spajanje određenih formacija i jedinica i stavljanje pod druge komande. No, sve je i dalje u sferi nagađanja. Baš kao što je i izvještaj Ministarstva odbrane BiH o istrazi koja je provedena o 9. januaru i nezakonitom postrojavanju pripadnika OS BiH u Banja Luci, a za koji se više i ne zna da li je ikada predat u Predsjedništvo BiH. 

Treba podsjetiti, da su dugo vremena čelnici MO BiH govorili da je usvajanje Pregleda odbrane uslov za aktiviranje MAP-a i vršili pritisak da se proces ubrza, što se naravno pokazalo netačnim, jer je jedini uslov NATO-a knjiženje vojne imovine. I taj pritisak, i iznošenje neistina, a sada i skrivanje od javnosti Pregleda odbrane baca dodatnu sumnju. 

#BiH