Članak

Nove generacije SDA: Čampare ugrožene konkurencijom Deljkovića

Deljković se očito ugledao na porodicu Čampara, koji imaju veću i širu razgranatu mrežu kadrova u institucijama BiH, ali s obzirom na njegove godine (početak 30-ih) čak se zbijaju šale da će i njih na

Po principima država to sam ja i da zaslužuju ugodno živjeti i raditi samo uski krugovi koji su odani SDA, odgajani su mnogi mladi. U svojim ranim 20-im godinama oni pokazuju afinitet za politiku, ugledajući se na starije stranačke kolege ili članove porodice grabeći njihovim stopama.

To se lako može dokazati, analizom omladinskih pogona ove stranke, piše novinska agencija Patria.

Jedan od brojnih primjera za ovakvu prodornost je svakako Vedad Deljković, o kojem u Sarajevu bruji priča da spada u napredni kadar SDA. U dvije godine uspio je uposliti kompletnu familiju, a u SDA priče kruže da mu na tim akcijama zavide i starije kolege, koje još nisu uspjele napraviti ni približne šeme takvog „uspjeha“.

Deljković je vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo (drugi mandaat), a nakon što je Abdulah Skaka imenovan za gradonačelnika Sarajeva, umjesto njega uskočio je i u Gradsko vijeće.

Deljković je uposlenik Olimpijskog bazena Otoka, a i drugi članovi njegove porodice žive na budžetskim jaslama. Majka Amina je jedno vrijeme bila pomoćnica načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, a sada je u kabinetu gradonačelnika Skake. Inače, obnaša dužnost članice nekoliko upravnih odbora.

Deljković senior radi u Kantonalnom odboru SDA, u finansijskom odjelu stranke, a brat u KJKP Rad. Deljkovićeva supruga uposlena je u KJKP „Tržnice“. Kako otkriva naš izvor sva zaposlenja desila su se u posljednjih dvije godine.

Očito, akcija je obavljena sa porodičnim razvijanjem u strijelce. Deljković se u jednom od svojih intervjua hvalio da su mu roditelji od 1990. članovi SDA i da nikada ne bi napustio BiH. Na društvenim mrežama pitaju se mnogobrojni nezaposleni mladi ljudi zašto bi on uopće napuštao BiH, kada ugodno živi u njoj i "kapa mu sa više budžetskih pipa".

-  Pa zbog takvih kao ti mi idemo iz Bosne – jedan je od ostavljenih komentara na društvenim mrežama ispod intervjua Deljkovića.

Deljković se očito ugledao na porodicu Čampara, koji imaju veću i širu razgranatu mrežu kadrova u institucijama BiH, ali s obzirom na njegove godine (početak 30-ih) čak se zbijaju šale da će i njih nadmašiti, jer je puno svjetlija budućnost pred njim.

Deljković je 2005. godine završio Prvu bošnjačku gimnaziju, a  2008. diplomirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. U biografiji naglašava da je 2012. radio na projektu „Analiza učešća mladih u javnom životu u BiH“, i to za potrebe Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Slučajno je to bio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Imao je Deljković još mnogo primjera iz svoje partije kada je riječ o broju funkcija i zapošljavanja rodbine i prijatelja. Ne tako davno pisalo se o Seniji Bubić (SDA) v.d. izvršne direktorice za podršku poslovanja Razvojne banke FBiH. Bubić između ostalih obavlja funkciju predsjednice Asocijacije žena SDA, članica je Predsjedništva SDA, potpredsjednica Regionalnog odbora SDA Podrinje, predsjednica Općinske organizacije SDA Ugljevik, predsjednica Kadrovske komisije RO SDA Podrinje, a i član Kadrovske komisije SDA.

Do danas nije podnijela ostavku niti na jednu stranačku dužnost, a morala je.

Ovim se i porodično pokazuje SDA-ova odanost planu predsjednika stranke o zapošljavanju sto hiljada ljudi.   

#BiH