Članak

Politika u nauci: Amandmani Senata UNSA nisu razmatrani, zakon o visokom obrazovanju na čekanju

Senat je sada zatražio da se u Upravni odbor imenuju 4 člana ispred Vlade KS kao osnivača umjesto šest kako je do sada bio slučaj, te jedan predstavnik studenata i šest članova koje bi imenovao Senat

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u prvoj polovini februara ove godine zaprimilo je amandmane Senata Univerziteta u Sarajevu na tekst Nacrta zakona o visokom obrazovanju, ali do danas iz resornog ministarstva nema stava da li prihvataju sugestije akademske zajednice.

Kako je za Patriju potvrđeno tada, ti amandmani bit će predmet razmatranja u narednoj fazi postupka. No, do danas je ostalo nejasno šta podrazumijeva i kada nastupa druga faza postupka.

Senat Univerziteta u Sarajevu uputio je Vladi KS 84 amandmana na Nacrt zakona o visokom obrazovanju te je zatražena odgoda stavljanja Nacrta u dalju proceduru dok se ne postigne saglasnost oko teksta zakona. Pomoćnik ministra Sifet Kukuruz potvrdio je da će tekst Nacrt zakona o visokom obrazovanju biti izmijenjen, ali nije definisao u kojem dijelu i kada.

Kako nezvanično saznaje Patria zbog ovog zakona zaoštreni su odnosi između rektora UNSA-e Rifata Škrijelja i ministra obrazovanja Elvira Kazazovića. Neki od dekana s kojima smo razgovarali kazali su da je na ovom slučaju jasno vidljivo da je politika “dobro ušla u Sarajevski univerzitet”.

- Mjesecima nemamo povratnu informaciju o amandmanima koje smo usaglasili i dali Ministarstvu na razmatranje koje je jedino mjerodavno da na njih odgovori. Postavlja se pitanje da li je nekome u cilju oslabiti javne fakultete, a ojačati privatne ili je sve stvar politike s obzirom da su i rektor i ministar iz SDA – kaže jedan od dekana.

Među amandmanima koje je uputio Senat je i onaj da fizičko lice ne može osnovati visokoškolsku ustanovu, a što je predloženim Nacrtom moguće. Upravo je posljednjih godina u ekspanziji otvaranje privatnih univerziteta te je potrebno dodatno urediti ovu oblast, posebno kako bi se zaštitili interesi UNSA-e.

Također, jedan od najznačajnijih amandmana odnosi se na član 132. sastav UO visokoškolske ustanove.

Senat je sada zatražio da se u Upravni odbor imenuju 4 člana ispred Vlade KS kao osnivača umjesto šest kako je do sada bio slučaj, te jedan predstavnik studenata i šest članova koje bi imenovao Senat UNSA što je ukupno 11 članova.

Na ovaj način kakav je sada gubi se autonomija univerziteta, a na šta upozoravaju iz akademske zajednice već godinama, te je jedan od osnovnih uslova da se to promijeni.

Jedan od amandmana se odnosi i na donošenje Statuta te je akademska zajednica stava da Senat treba utvrditi tekst zajedno sa mišljenjem Upravnog odbora, ali da Senat nije vezan mišljenjem Upravnog odbora ali je dužan ispoštovati tu obavezu kako bi procedura bila zakonita.

- Postojećim rješenjem Upravni odbor ima poziciju „suodlučivanja“ što je suprotno članu 31. stav 2. Nacrta.

Veliki broj amandmana odnosi se na prava studenata, ispitne rokove, načine provjere znanja u kojima je Senat iznio niz kritika na predloženi Nacrt.

Također, Senat traži ukidanje ocjenjivanje završnog rada s obzirom da student odbrani rad ocjenom 9 ili 10, a tokom školovanja ima prosjek 6,5. Zatraženo je da se završni rad u okviru prvog, drugog i trećeg ciklusa studija ocjenjuju sa „uspješno odbranio“ ili „nije odbranio“.

Također, Senat je zatražio da se mijenja odredba da student jednom može obnoviti godinu nakon čega gubi status redovnog studenta.

- Ovakvo zakonsko rješenje utjecalo bi na povećanje broja studenata koji odustaju od studija zbog nemogućnosti finansiranja istog.

 

#BiH