Članak

Umro bivši grčki premijer, tokom agresije na BiH boravio na Palama

Njihovo prijateljstvo bilo je tako jako da je Milošević sanjao čak i ujedinjenje Jugoslavije i Grčke, odnosno stvaranje neke vrste konfederacije, što je potvrđeno i u, kasnije otkrivenim, dokumentima

Sinoć je u 98. godini života umro bivši grčki premijer Konstantinos Micokatis, piše agencija Patria.

U Grčkoj je poznat kao političar s najdužim stažom u parlamentu, u svijetu kao veliki prijatelj porodice Bush, koja je dolazila u kućne posjete Micokatisu na njegovo privatno imanje na ostrvu Krit, a mi u BiH sjećamo ga se kao čovjeka bliskog režimu Slobodana Miloševića.

Micokatis je za vrijeme svog premijerskog mandata (1990. – 1993.) bio jedini pravi i iskreni prijatelj Slobodana Miloševića, kada su u pitanju lideri zemalja EU, a ratne 1993. godine zajedno s Miloševićem i Dobricom Ćosićem dolazio je na Pale kako bi pokušao ubijediti vodstvo Republike Srpske na čelu s Radovanom Karadžićem da prihvati Wens-Owenov plan.

Zbog agresije na Hrvatsku i BiH, tadašnja SR Jugoslavija bila je pod sankcijama, a jedini izlaz u svijet vodio je preko Grčke, a taj izlaz osigurao je Miloševiću upravo Micokatis.

Njihovo prijateljstvo bilo je tako jako da je Milošević sanjao čak i ujedinjenje Jugoslavije i Grčke, odnosno stvaranje neke vrste konfederacije, što je potvrđeno i u, kasnije otkrivenim, dokumentima CIA-e. Te Miloševićeve namjere je u intervjuu beogradskom Nedeljniku potvrdio i tadašnji Miloševićev ministar vanjskih poslova Vladislav Jovanović.

U međuvremenu je došlo do promjene vlasti u Grčkoj, gdje je konzervativnu Micokatisovu vladu zamijenila vlada socijaliste Andreasa Papandreua, ali Milošević je još uvijek vjerovao u svoj plan stvaranja konfederacije. Milošević je svoj plan iznio Papandreuu na sastanku u Atini, ali ga je grčki premijer glatko odbio.

Prijateljstvo Micokatisa i Miloševića nastavljeno je i u postratnom periodu. Micokatis je stajao uz Miloševića i tokom demonstracija 2000. godine koje su dovele do Miloševićevog rušenja s vlasti. I nakon što je opozicija u Srbiji uspjela skinuti s vlasti Miloševića, Micokatis je izjavio da Milošević ostaje njegov prijatelj.

Micokatis je bio član grčkog Parlamenta od 1946. godine, a zemlju je morao napustiti 1967. godine. Tada je bio uhapšen od strane vojne hunte, ali je uspio pobjeći u Pariz. Upravo događaji koji su prethodili dolasku vojske na vlast doprinijeli su tome da Micokatis postane najomraženija ličnost za grčke ljevičare.

On je odigrao ključnu ulogu 1965. godine u rušenju ljevičarske vlade Jorgosa Papandreua, oca kasnijeg premijera Andreasa, što je dovelo do dolaska na vlast vojne hunte. Vojna hunta je na vlasti ostala do 1974. godine, a ponovnom uspostavom demokratije u zemlju se iz Pariza vratio i Micokatis.

Grčkom su decenijama naizmjenično vladale dvije partije; desničarska Nova demokratija, čiji je lider bio Micokatis, i socijalistički Pasok, na čijem čelu su se mijenjali Papandreuovi, Jorgos, Andreas i na kraju najmlađi Georgios.

Poticao je iz moćne porodice. Nećak je jednog od najmoćnijih grčkih političara i biznismena svih vremena Alafteriosa Venizelosa. Micokatis je bio jedan od najbogatijih ljudi u Grčkoj, ima četvoro djece, od kojih je dvoje krenulo njegovim političkim stopama. Sin Kiriakos je prošle godine preuzeo lidersku poziciju u Novoj demokratiji, kćerka Dora je bila gradonačelnica Atine i ministrica vanjskih poslova, a unuk Kostas Bakoianis je guverner jedne zapadne grčke pokrajine.

Mnogi ekonomski analitičari slažu se da je današnja katastrofalna ekonomska kriza u Grčkoj posljedica mnogih njegovih odluka i zakona koji su usvajani s ciljem da pogoduju najbogatijim grčkim porodicama.

#Svijet