Članak

Rasprava o visokom obrazovanju, Konaković poručio da zakon nije idealan

Razgovaralo se i sa Senatom UNSA i sa predstavnicima privatnih univerziteta. Konaković je isključio bilo kakvu primjesu da je ovdje bilo politizacije.

Ministar za obrazovanje,nauku i mlade KS Elvir Kazazović kazao je na Skupštini KS da je formirana Komisija koja je izradila Nacrt zakona koji je jednoglasno usvojen na Skuštini KS, a zatim i nova Komisija koja je izradila Prijedlog zakona. Vođena je dodatna rasprava sa Senatom UNSA. On je nabrajao „inovativna rješenja“ te naveo kako žele povećati kvalitet obrazovanja, piše agencija Patria,

Premijer KS Elmedin Konaković je kazao da želi relaksirati odnose jer je riječ o važnom dokumentu.

- Došli smo do podataka o platama dekana i do 7.500 KM, regresa, plaća asistenata i da se puno troši na režijske troškove. Ministarstvo je napravilo Komisiju, ministar ima pravo na to, ali istina je da bi bilo bolje da su bili predstavnici Senata u Komisiji – kazao je Konaković.

Razgovaralo se i sa Senatom UNSA i sa predstavnicima privatnih univerziteta. Konaković je isključio bilo kakvu primjesu da je ovdje bilo politizacije.

- Po nama, ključno je pitanje finansija, odnosno da se napravi jedinstven račun za kojim bi u nekim situacijama mogla posegnuti Vlada KS.

- Moj lični stav je da tu većinu treba činiti osnivač, a da ne bi trebao imati mogućnost smijeniti dekane ili rektora. Da ne bude da šest ljudi koje imenuje politika može smijeniti rektora – kazao je Konaković dodavši da su predložili nešto što nije idealno, ali je bolje od onoga što imamo. 

Zastupnica SBB-a Selma Filipović pitala je zašto na dodatnim konsultacijama nisu uvažene primjedbe Senata UNSA-e.

Kazazović je kazao da je puno toga usvojeno, ali nisu dvije primjedbe. Priznao je da je novim zakonom cilj staviti pod kontrolu finansijske tokove UNSA-e.

Konaković je kazao da ovaj zakon nije potpuno usklađen sa okvirnim zakonom o visokom obrazovanju i da u 69 godina koliko postoji UNSA nije i neće biti narušena autonomija. 

- Skupština KS je ta koja donosi odluku, hoće li u UO Vlada imati 6 od 11 članova. Danas nam u UO UNSA sjede dva čana iz Ministarstva ja mislim da to nije dobro – kazao je Konaković.On je također kazao da članovi Senata ne trebaju biti predstavnici nastavnih baza, ali da trebaju imati pravo glasa na fakultetima čija su nastavna baza. 

#BiH