Članak

Konaković zna da su članovi UO UNSA u sukobu interesa, Škrijelju zabranili put u Banja Luku

O članovima UO UNSA koji su i zaposlenici Ministarstva pitali smo i premijera KS Elmedina Konakovića koji je kazao da su to nespojive funkcije i da to nije uredu.

Tokom današnje sjednice u Skupštini KS zastupnicima se obratio i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj koji je osim o Zakonu o visokom obrazovanju govorio i o problemima u funkcionisanju UO UNSA i odnosu prema rektoru, piše agencija Patria.

U UO UNSA sjede i dva člana iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo od šest koliko je Vlada imenovala, a to su Sifet Kukuruz koji je i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i Azemina Njuhović. Osim njih na čelu UO je Mevludin Mekić, šef Klinike za reumatologiju KCUS-a koji je u vrijeme izbora u UO sakrio činjenicu da je predavač na drugom univerzitetu i to privatnom čime je prekršio odredbe konkursa.  

- Funkcionalno to su nespojive funkcije. Mi danas imamo situaciju da dopisi koji se nama upućuju iz Ministarstva prave se u kabinetu pomoćnika ministra, ministar ih potpisuje i dolaze na UO. Na UO te papire dobija član UO kao pomoćnik ministra i daje zadatke rektoru. Kad mi nešto tražimo od Vlade odnosno od Ministarstva to prvo dolazi na sto pomoćniku ministra i tu imamo ispreplitane nadležnosti i to je pitanje koje će u budućnosti trebati biti riješeno – kazao je rektor.

Inače, na sjednici UO UNSA održanoj 18. maja Škrijelju nije odobren put u Banja Luku kako bi prisustvovao regionalnoj konferenciji. Umjesto redovnog radnog dana, Škrijelj će uzeti godišnji odmor kako bi se pojavio u Banja Luci. On smatra da ovakav odnos UO prema njemu kao rektoru usporava rad.

- UO je sebi dao za pravo da ospori put rektoru do Banja Luke na jednu regionalnu međunarodnu konferenciju što je čin poniženja. Ja ću otići na tu konferenciju, ali ću uzeti dan dva godišnjeg odmora da me ne bi kažnjavali. Ako je to UO UNSA dao Statut i Zakon da tako ponize rektora onda je to poniženje koje ja u budućnosti neću prihvatiti. Borit ću se svim silama i upravo ću iz tog razloga obavijestiti Vladu koji su to problemi sa sadašnjim UO.

Škrijelj je mišljenja da će se na UNSA događati stvari koje će se suprostaviti takvoj politici uz pomoć mehanizama koji dosad nikad nisu upotrijebljeni.

- Ne može niko gušiti akademske slobode, samoupravu i autonomiju. Ne bježimo od kontrole finansijskog poslovanja UNSA. Nije dovoljno da Vlada kaže neki dekani rade nezakonito. Zašto se ne aktiviraju mehanizmi ako ima nezakonitih radnji.

O članovima UO UNSA koji su i zaposlenici Ministarstva pitali smo i premijera KS Elmedina Konakovića koji je kazao da su to nespojive funkcije i da to nije uredu.

- Njima sad nekad ističe mandat i ide vrlo brzo neki konkurs. Osnov za smjenu članova UO nije postojao, a s druge strane nije uredu da predstavnici Ministarstva sjede u UO, rade na zakonodavstvu, to se može tumačiti kao sukob interesa – kazao je Konaković.

Govoreći o sastavu UO prema novom prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju koji je povučen sa današnje sjednice Skupštine KS, Konaković je istakao da će biti donesen pravilnik koji bi to ljudi trebali biti iz Vlade i Senata.   

#BiH