Članak

Svjedočanstvo koje je zgrozilo svijet: Erdemović o pokolju Bošnjaka iz Srebrenice

Na današnji dan, 31. maja 1996. godine pred Tribunalom u Hagu se pojavio Dražen Erdemović, pripadnik vojske bosanskih Srba, čije je priznanje o masovnim pokoljima Srebreničana zgrozilo svijet, piše Pa

Na današnji dan, 31. maja 1996. godine pred Tribunalom u Hagu se pojavio Dražen Erdemović, pripadnik vojske bosanskih Srba, čije je priznanje o masovnim pokoljima Srebreničana zgrozilo svijet, piše Patria.

Rođen je 1971. u opštini Tuzla. Bio je pripadnik Desetog diverzantskog odreda vojske bosanskih Srba u vrijeme kada se desio genocid u Srebrenici. On je 16. jula 1995., zajedno s ostalim pripadnicima njegove jedinice, poslan na poljoprivredno dobro Branjevo u blizini naselja Pilice kod Zvornika. Čim su stigli, rečeno im je da će istog dana na farmu autobusima biti dovoženi muslimanski muškarci stari između 17 i 60 godina. Radilo se o nenaoružanim civilima koji su se predali pripadnicima policije ili vojske bosanskih Srba nakon pada Srebrenice, zone pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Pripadnici vojne policije izvodili su civile u grupama po deset, sprovodili ih do polja u blizini zgrada ove farme, gdje su ih zatim postrojavali leđima okrenute streljačkom vodu.

Prema iskazu optuženog na raspravi, vojnici jedinice kojoj je pripadao i sam optuženi pogubili oko 1.000 Muslimana u Pilici, te još oko pola hiljade u susjedstvu te farme. Dražen Erdemović je priznao svoje učešće u tim masakrima. Ekshumacijama koje su vršene na licu mjesta otkrivena su 153 leša, od kojih je polovica imala ruke vezane na leđima, te lične karte koje su pripadale žrtvama, bosanskim Muslimanima rodom iz srebreničke regije. Istragom na licu mjesta došlo se i do “određene količine odjeće, cipela, ljudskih ostataka, što sve ukazuje na to da se u blizini nalazi masovna grobnica.” Postojanje te masovne grobnice je potvrđeno i zračnim snimcima koji su sačinjeni na dan kad su se desili pokolji, koji su Vijeću prikazani na raspravi 19. novembra.

Drugo takvo mjesto je društveni dom u Pilici, u opštini Zvornik, gdje su pripadnici Desetog diverzantskog odreda, prema iskazu optuženog, pogubili oko 500 Muslimana. Službenici Tužilaštva su imali priliku posjetiti tu zgradu. I njihovi nalazi potvrđuju da se tamo desio masakr. Osim toga, Vijeću su na raspravi podnesene fotografije na kojima se vide tragovi metaka, krvi, ostataka ljudskih tijela i kose.

U oktobru i novembru 1996. Dražen Erdemović se pred suidijama izjasnio krivim: “Poštovani sude, ja sam to morao da radim. Da sam odbio to da radim, ubili bi i mene sa tim ljudima. Kad sam odbijao da radim, rekli su mi: 'Ako ti je žao, stani i ti sa njima da i tebe ubijemo.' Meni nije bilo žao mene, meni je bilo žao moje porodice ...moje supruge i mog sina koje je tada imao devet meseci“, rekao je pred sudijama Erdemović.

Tačno pet godina poslije ovog svjedočenja koje je zaprepastilo svijet, uhapšen je Ratko Mladić, komandant Vojske Republike Srpske, odgovoran za zločin genocida u Srebrenici.

#BiH