Članak

Svjedok masakra na Kapiji koji je iznosio tijela i spašavao ranjenu djecu danas pred zgradom Vlade!

Nije on sam, pred zgradom Vlade ima još obespravljenih demobilisanih boraca 255. Teočanske brigade "Hajrudin Mešić" koju su činili i borci iz Janje i Bijeljine.

Među demobilisanim borcima Armije R BiH koji pred zgradom Vlade FBiH protestiraju tražeći svoja prava nalazi se i Mustafa Mulamustafić iz Janje. On je iz Teočaka krenuo pješke ka Sarajevu i pred zgradom Vlade FBiH na vrelom asfaltu, u šatorima gdje je nesnosna temperatura sjedi i čeka...Čeka na milost, na koju ne bi smio čekati ni sata, a ne dana, jer je bez primanja još od 1996. godine kada je demobilisan.

Iza osmijeha krije tešku sudbinu, ali opet kaže dobro je – kakvih priča ima. Školuje dvoje djece, a dušu mu i danas pritišću slike iz Tuzle urezane u njegovo sjećanje 25. maja 1995. godine, kada je napadom agresora ugašena tuzlanska mladost.

Mulamustafić je bio, kako priča, jedan od četvero koji je spašavo ranjenike i koji je kupio tijela ili ono što je ostalo od njih.

- Bio sam borac u 255. brigadi, a došao sam na odmor u Tuzlu 22. maja i eto sudbina je htjela da budem i svjedok strašnog zločina poznatog pod nazivom Tuzlanska kapija. Ne mogu vama ja to opisati. Toliko mrtvih, ranjenih, jauci....- priča Mulamustafić uzdišući i brišući suze.

Nastavlja dalje da je brzo nakon toga doživio nervni slom, a i danas liježe i budi se s istim slikama. Teško mu je pričati, jer mu nikada niko nije rekao ni hvala, a tvrdi i snimci na kojima se vidi on kako iznosi tijela i pomaže ranjenima više nema na internetu. Toga dana 1995. godine, u centar Tuzle na Kapiju pala je granata od koje je stradala 71 osoba, a više od 150 je ranjeno. Samo nekoliko žrtava bilo je starijih od 30 godina, dok je najmlađa žrtva - Sandro Kalesić - imao dvije i po godine.

- Volio bih sjesti s onima koji su zajedno sa mnom bili na Kapiji, da vidim kako oni danas žive. Volio bih popiti i kafu s nekom od te djece koja su preživjela. To su danas odrasli ljudi, možda je neko pravnik, doktor – dodaje ovaj hrabri borac ističući da iz Sarajeva nema povratka kući bez ostvarenja prava.

- Šta meni treba da ovako u ovim godinama tražim neka prava po ulici. Kako ih nije sramota - dodaje Mulamustafić.

Nije on sam, pred zgradom Vlade ima još obespravljenih demobilisanih boraca 255. Teočanske brigade "Hajrudin Mešić" koju su činili i borci iz Janje i Bijeljine.

Borci koji već duže od dvije sedmice protestiraju zahtijevaju hitnu uspostavu jedinstvenog registra boraca Armije R BiH i jedinica pod njenom komandom, policijskih snaga pod komandom Predsjedništva i da se javno registar objavi.

Oni traže i ukidanje svih oblika budžetskog finansiranja boračkih udruženja na svim nivoima vlasti i usmjeravanje tih sredstava u namjene zagarantovanog boračkog dodatka uz obaveznu kontrolu materijalno-finansijskog poslovanja svih boračkih udruženja na svim nivoima u FBiH. Traže obezbjeđenje boračkog dodatka za sve pripadnike Armije R BiH i jedinica pod njenom komandom u periodu 1991-1995 godine u iznosu koji ne može biti manji od minimalne penzije u FBiH, a koji su na birou. 

#BiH