Članak

Sankcije na čekanju: Dodik, ipak, i pod evropskom lupom?!

Iz Evropske unije je demantirano bilo kakvo aktivno razmatranje sankcija Miloradu Dodiku. Sasvim razumljivo. Tri dana uoči evropskog feragosta, kada i sva evropska politička elita odlazi na zaslužene

Nakon  što se našao na crnoj listi SAD i pod sankcijama, Dodik nije prestao papagajski ponavljati istu priču protiv Bosne i Hercegovine i najavljivati njene podjele. Izgledalo je kao da mu je svejedno i da mu niko ništa ne može. Problem je ostao isti i prije i nakon američkih sankcija. Ništa se promijenilo nije. Međutim, sve više se počelo govoriti da bi pod američke sankcije mogao i Dodikov SNSD. Paralelno, pretpostavka je da će sa crne liste biti uklonjen SDS zbog kooperativnosti i rada na zajedničkim interesima Bosne i Hercegovine.

Dodikovo eventualno povlačenje SNSD-a u provaliju bilo bi neobjašnjivo. Smjenom državnog poslanika Nikole Špirića sa mjesta predsjedavajućeg Komisije za nadzor rada OSA-e i totalnim povlačenjem kadrova SNSD-a iz svih ostalih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, najavilo je početak provjetravanja ove političke opcije.

Mnogi u RS-u imaju običaj reći da bi time pravda bila zadovoljena: „Milorad Dodik je došao na vlast na tenkovima međunarodne zajednice pa je i logično da ga slično prevozno sredstvo čeka i na odlasku“.

Čini se da se Dodiku do sada najlošije piše na domaćem terenu. Poslanica u Predstavničkom domu PS-a  Aleksandra Pandurević ga je osumnjičila da je „hrvatski čovjek“, navodeći njegove brojne poteze u korist Hrvatske. Dodik je napadnut i zbog stalnih dogovora sa Draganom Čovićem bez konsultacija sa Narodnom skupštinom RS-a. Beogradski „Danas“ ga je razarajuće udario, potencirajući njegovo negiranje genocida u Srebrenici kao sramotno. Sve u svemu Dodik ubrzano gubi bitke.

U ovim kažnjavanjima se krije i dosta činjenica o korupciji. Propast, praktično tri banke u entitetu RS u vrijeme njegovog mandata govori dovoljno. Državu BiH i njene fondove te su banke do sada koštale najmanje 200 miliona eura. Dodik nije ni osumnjičen za politički utjecaj na tu finansijsku katastrofu. Nakon što ga domaće pravosuđe nije ni spomenulo u okviru ovih bankarskih sudskih procesa, nekim je tajnim kanalima oslobođen i za optužbe u slučaju Referendum.              

Nakon svega, ovih dana su se pojavile tvrdnje da bi svoj odnos prema Dodiku mogla promijeniti i Evropska unija. Naime, Dodik bi mogao biti podvrgnut i nekom evropskom tretmanu zbog krivice sprečavanja Bosne i Hercegovine na putu prema evropskim integracijama. Nakon skupa u Trstu, gdje se od lidera zapadnog Balkana tražilo da potpišu Transportnu zajednicu, BiH je ostala izolirana jer je Dodikova vlada postavila svoje uslove.

Iz Evropske unije je demantirano bilo kakvo aktivno razmatranje sankcija Miloradu Dodiku. Sasvim razumljivo. Tri dana uoči evropskog feragosta, kada i sva evropska politička elita odlazi na zaslužene odmore, niko neće ni reći da je, recimo u septembru – itekako moguće sankcioniranje Dodika.  

#BiH