Članak

Sarajevski ratni tunel nade i spasa za opkoljeni grad

Do izgradnje ovog tunela, više od 800 Sarajlija izgubilo je život na prostoru piste i aerodromskog kompleksa pretrčavajući u Butmir i Hrasnicu po hranu i lijekove.

Sarajevski Tunel spasa, prokopan ispod piste Međunarodnog aerodroma Sarajevo tokom najžešće i najduže opsade glavnog grada Bosne i Hercegovne 1993. godine, jedan je od najvećih fenomena tokom rata u BiH, i najstrožije čuvana tajna Sarajeva u tom periodu.

Dug 720, a visok 1,5 m predstavljao je jedini put kojim je u opkoljeno Sarajevo stizala hrana, lijekovi i druge potrepštine. Povezivao je dva dijela teritorije pod kontrolom Armije RBiH, Dobrinju i Butmir. Otud je dobio naziv "Tunel D-B" ili Tunel spasa.

Tunel je prokopan krajem jula 1993. godine u 20:50 sati.

Do izgradnje ovog tunela, više od 800 Sarajlija izgubilo je život na prostoru piste i aerodromskog kompleksa pretrčavajući u Butmir i Hrasnicu po hranu i lijekove. Srpske snage locirane u neposrednoj blizini aerodroma pucale su na svaku osobu koja je pokušavala preći na drugu stranu aerodroma.

Danas, 24 godine poslije brojni turisti dolaze u Tunel spasa kako bi vidjeli žilu kucavicu opkoljenog Sarajeva, piše agencija Patria.

Broj posjeta raste iz dana u dan, a cilj je da postane nezaobilazni dio turističke ponude Kantona Sarajevo.

#BiH