Članak

Ispit pred Skupštinom KS: Hoće li se provesti politička sila nad Univerzitetom u Sarajevu

Iz Senata UNSA-e je poručeno da će se boriti za svoja prava i Univerzitet te da politika prestane vršiti nasilje nad ovom naznačajnijom obrazovnom institucijom u BiH.

U ponedjeljak 31. jula bit će održana Skupština KS na kojoj će se naći i Prijedlog zakona o visokom obrazovanju a o kojem akademska zajednica nije imala priliku dati svoj stav, piše agencija Patria.

Podsjećamo, nakon što je na sjednici 31. maja povučen Nacrt zakona o visokom obrazovanju, održana je javna rasprava kako bi se usaglasili stavovi akademske zajednice, predstavnika UNSA-e i privatnih univerziteta i Vlade KS odnosno resornog ministarstva kao kreatora zakona. Javna rasprava održana je 7. juna, a Ministarstvo obrazovanja je Vladi KS uputilo Prijedlog zakona o visokom obrazovanju koji je konceptom izmijenjen u odnosu na povučeni nacrt.

Tako sad Prijedlog zakona ima dva dijela, onaj koji se odnosi na visoko obrazovanje i drugi koji obuhvata Univerzitet u Sarajevu.

Akademska zajednica smatra da je ovim Prijedlogom prekršena procedura, ali i da je tekst kontradiktoran, neprovodiv i nedorečen. Također, oblast visokog obrazovanja je prenormirana.

Senat UNSA-e zauzeo je stav da je Prijedlog zakona u ovom obliku i sa spornim odredbama neprihvatljiv. Na sjednici Skupštine KS trebao bi se obratiti i rektor UNSA-e Rifat Škrijelj.

Zakonom se uvodi trezorsko poslovanje Univerziteta u Sarajevu čime se formalno gasi pravni subjektivitet 31 organizacione jedinice (25 fakulteta i naučno-istraživačkih instituta). U pitanje se dovode brojni međunarodni projekti, razvoj naučno-istraživačkog rada, sama pozicija UNSA-e...

Željko Šain, prorektor za finansije UNSA-e kazao je da bi najbolje rješenje bilo napraviti trezor na nivou Univerziteta, a da osnivač vrši kontrolu svake sekunde i svake marke.

- Guši se misija Univerziteta, ovo je način kako se ne želi izgraditi normalna zemlja. Ovo je demotivirajući zakon. Konsultirao sam se s pametnim glavama iz pravne sfere – može li se ovakav zakon sprovesti u praksu sa stajališta gašenja 31 pravnog lica i evidentiranja jednog pravnog lica. Svi su rekli nemoguće je u kratkom periodu – kazao je Šain.

Rok za prelazak na trezor je šest mjeseci.

Drugi problem su ovlasti UO koji će moći smjenjivati rektora i dekane iako ih bira drugo tijelo. Prema važećem zakonu, rektora smjenjuje Senat, a dekane nastavno-naučna vijeća organizacionih jedinica.

Prema ovom Prijedlogu iste ovlasti imaju i Senat i UO!?

Posebna zamjerka je što je prevelika sloboda data privatnim univerzitetima koji su direktna konkurencija UNSA-i. Tako npr. nema ograničenja da profesori sa javnih fakulteta predaju i na privatnim. Samo u Kantonu Sarajevo su četiri privatna univerziteta i jedna visoka škola pri AU BiH.

Iz akademske zajednice otvoreno pitaju da li Vlada premijera Elmedina Konakovića ima cilj oslabiti najbolji i najstariji univerzitet u BiH i za čije interese to radi.

Treba napomenuti da je ove godine na UNSA-u upisano oko 2.000 manje studenata nego proteklih godina. Samo na Medicinskom fakultetu na prvom upisnom roku bilo je upisano 150 studenata manje nego prošle godine. Privatni Medicinski fakultet postoji u okviru SSST-a iako je upitna validnost izdatih diploma s obzirom da su utvrđene nepravilnosti u rješenjima rektora Ejupa Ganića.

Premijer Konaković je javno poručio da „ne vidi zašto bi iko više pravio problem i da će zakon proći“. Ovdje je Konaković preuzeo ovlasti Skupštine KS i 35 zastupnika koji bi se trebali izjašnjavati o zakonu.

Iz Senata UNSA-e je poručeno da će se boriti za svoja prava i Univerzitet te da politika prestane vršiti nasilje nad ovom naznačajnijom obrazovnom institucijom u BiH.

#BiH