Članak

Obnova graničnih prelaza u BiH i označavanje etnički čistih teritorija

Ceremonija obnavljanja graničnih prelaza sa susjednim zemljama nova je praksa označavanja etnički čistih teritorija na prostoru Bosne i Hercegovine. Uličnim žargonom rekli bi da je po srijedi kolčanje

Ceremonija obnavljanja graničnih prelaza sa susjednim zemljama nova je praksa označavanja etnički čistih teritorija na prostoru Bosne i Hercegovine. Građevinskim žargonom rekli bi da je po srijedi kolčanje etničkih parcela.

Bosna i Hercegovina je otvorila moderni granični prelaz Ivanica, plaćen dva miliona KM, koji treba poboljšati prometnu komunikaciju između BiH i Hrvatske na krajnjem jugu zemlje. Svečanu vrpcu presjekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, uz podršku najvećeg stranačkog vrha, od Borjane Krišto do Marinka Čavare. 

Nešto ranije početak gradnje mosta sa graničnim prelazom Bratunac – Ljubovija između BiH i Srbije na sjeveroistoku zemlje ozvaničili su predstavnici iz Republike Srpske i Srbije. Ni na Ivanici ni u Bratuncu niko nije predstavljao državu Bosnu i Hercegovinu. Zvanice su predstavljale vlastite partije. 

Na Drini se još otvoreno govorili i o dodatnom povezivanju Srba za dvije strane rijeke. Tadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se iskreno nada da će Srbija i Republika Srpska jednog dana biti - jedno. Dakle, sami temelji ovog graničnog prelaza postavljeni su na neiskrenim namjerama. 

U idealnim uslovima stvari bi trebale izgledati ovako. Upravo za indirektno oporezivanje BiH, odlukom Vijeća ministara, ima obavezu održavati i obnavljati postojeće i gradi nove granične prelaze. Granični prelazi su vlasništvo države Bosne i Hercegovine i ne predstavljaju ekskluzivno pravi niti jednog od tri konstitutivna naroda u zemlji.

A kakav je stvarni odnos bh. vlasti prema granici dokazuje i sljedeći primjer: Bosna i Hercegovina ima 83 granična prelaza. Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine za njihovo održavanje za godinu dobije tek oko 800.000 KM. To nije dovoljno, žale se iz UIO, ni za osnovno odražavanje prelaza. Govori se o 80 posto graničnih prelaza u kojima policajci borave u neuslovnim prostorijama. U nekim nemaju čak ni WC pa se služe prostorijama kolega iz Hrvatske. 

Može se reći da retrogradne sile u Bosni i Hercegovini državnu granicu razvaljuju na dva nova: retoričkom i praktičnom. 

U Graničnoj policiji BiH već se govorilo o mogućem novom načinu preraspodjele graničnih policajaca, i to po mjestu stanovanja. Svako ko zna etničku strukturu stanovništva u BiH mogao je proniknuti da se radi o pokušaju etničkog preustroja granične policije. Dijelove između BiH i Hrvatske, sa bh. strane, kontrolirali bi policajci, bh. hrvatski, a granicu između BiH i Srbije policajci iz RS-a dok bi Bošnjaci dobili aerodrom Sarajevo, Tuzlu i granične prelaze na sjeveru zemlje oko Bihaća. Takva ideja je zaustavljena nakon pritiska medija i javnosti. Pitanje je jedino koliko će ta brana moći izdržati ako građani već naredne godine retrogradnu politiku ne pošalju na smeće. (A. Aljović)

#BiH