Članak

Dr. Kovačević: Istraživanje Ipsosa pokazalo da u BiH nemamo izbore, već borbu stranačkog članstva

Za dr. Kovačevića bi bilo krajnje pogubno za Bosnu i Hercegovinu da se ostvare rezultati Ipsosa i da zemlju poslije izbora 2018. godine nastave voditi SDA i HDZ.

Rejting, odnosno raspored stranaka u Federaciji BiH među glasačima, barem prema onome što je objavio Ipsos, izgleda tako da je SDA i dalje na prvom mjestu s 31 posto podrške, slijede HDZBiH (21), SDPBiH (14), Demokratska fronta (11), SBBBiH (sedam posto), itd.

U Republici Srpskoj među opredijeljenim glasačima, navodi Ipsos dalje, SNSD ima 53 posto podrške, SDS 22, DNS osam, PDP sedam posto...

Ovu analizu treba uzeti s rezervom jer se svaki treći ispitanik ne želi izjasniti kome bi dao glas, upozoreno je.

Slaven Kovačević, doktor političkih nauka kaže da ova anketa govori nekoliko stvari, a među njima i to da na političkoj sceni Bosne i Hercegovine nije borba među glasačima već borba između stranačkih infrastruktura.

„Ako na izbore izlazi manje od 50 posto glasača, onda je to ustvari borba između stranačke infrastrukture“, smatra Kovačević, piše Patria.

„Sve veći broj političkih stranaka u BiH - registrirano više od 190 stranaka, na izbore izađe oko stotinu stranaka- za zemlju od oko četiri miliona stanovnika je ipak previše, što nepobitno dovodi do sve manje izlaznosti građana na izbore. Tada imate "borbu" samo stranačkog članstva, jednih protiv drugih, gdje redovno pobjeđuje stranka koja ima najviše članova i formira vlast, dok se zapravo građani skoro ništa više ne pitaju, jer stranačke infrastrukture zapravo određuju konačni ishod izbora“, smatra dr. Kovačević. Porazno je, kaže, da ogroman dio građana u BiH želi sistem u kojem se radno mjesto kupuje. To može biti veliki problem za one koji žele ponuditi potpuno suprotan sistem a to je onaj u kojem najbolji kandidati bivaju zaposleni i to na osnovu znanja.

Za njega bi bilo krajnje pogubno da se ostvare rezultati Ipsosa i da Bosnu i Hercegovinu poslije izbora 2018. godine nastave voditi SDA i HDZ. 

„Time bi ova zemlja bila definitivno podijeljena“, smatra dr. Kovačević.

#BiH