Članak

Vrtići, škole, UNSA: Zbog nedostatka vode u pitanje dolazi odvijanje nastave u Kantonu Sarajevo?

Šokantan je podatak da roditeljima čija djeca borave u vrtićima, odgajateljice otvoreno govore da nisu imale vode te su djecu nakon nužde brisale vlažnim maramicama!

Tokom jučerašnje vanredne sjednice Skupštine KS na kojoj je razmatrana aktuelna situacija sa vodosnadbijevanjem mogla su se čuti i izlaganja zastupnika koji su upozorili da bi kao posljedicu mogli imati zarazu među školskom djecom, piše agencija Patria.

S obzirom da i tokom dana dijelovi Sarajeva ostaju bez vode, posebno su u teškoj situaciji škole i vrtići gdje je i najveća mogućnost za nastanak i širenje zaraze. Odlazak u toalet kada nema vode noćna je mora i za djecu i za odgajatelje. Može se reći da u ovoj situaciji nisu ispunjeni higijenski uslovi za boravak mališana. Stomačne smetnje već se pojavljuju među djecom, a doktori to interno povezuju sa nestancima vode. Javno o tome ne žele govoriti.

Roditelji djeci u školske torbe stavljaju flaše vode kako bi barem imali šta piti tokom nastave.  

Šokantan je podatak da roditeljima čija djeca borave u vrtićima, odgajateljice otvoreno govore da nisu imale vode te su djecu nakon nužde brisale vlažnim maramicama!

Drugi problem pojavit će se vrlo brzo kad počne nova akademska godina, posebno na fakultetima i institutima gdje se izvodi praktična nastava, kao što je grupacija prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka i grupacija medicinskih nauka.

Akademska godina počinje početkom oktobra, ali ukoliko ne bude uslova za odvijanje nastave doći će u pitanje cijeli obrazovni proces. Studentski parlament UNSA-e na čijem je čelu Merim Serdarević o tome već mjesecima šuti, ali su bili vrlo glasni tražeći dodatni septembarski rok, ocjenjivanje profesora. Ono osnovno što je studentima potrebno, uslovi za nastavu, nisu predmet interesovanja aktuelnog rukovodstva SPUS-a.

I dok se sporadično čuju upozorenja o mogućim ali realnim posljedicama, kantonalna vlast na čelu sa premijerom KS Elmedinom Konakovićem brine se jedino o smjeni menadžmenta ViK-a. Mjere koje je predložila Vlada kako bi se unaprijedilo stanje vodosnadbijevanja u Sarajevu neće biti lako provesti, a Konaković je kazao da preuzima punu odgovornost za sve procese koji se preduzimaju.

- Ne tražim ni od koga da tu odgovornost podijeli sa mnom - kazao je premijer.

No, ko će preuzeti odgovornost ako dođe do zaraze među školskom djecom, epidemije stomačne viroze i drugih zdravstvenih tegoba uzrokovanih nedostatkom vode kod stanovnika Sarajeva.

Život Sarajlija sveo se u okvire redukcija, a u pripravnosti čuvaju napunjene flaše i kanistere. Kao u najgore opsadno stanje.

#BiH