Članak

Reforma zdravstva unijela pometnju: Ko će vršiti psihološku procjenu policijskih službenika

Istaknuto je da bi reforma mogla donijeti više štete te je neophodno donijeti pravilnike za provjeru psihofizičkih sposobnosti kandidata za prijem kao i uposlenih u policijskim strukturama.

Polovinom septembra održan je radno-konsultativni sastanak u Zavodu za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP KS zajedno sa predstavnicima OSA-e, Ministarstva sigurnosti BiH, FMUP-a, FUP-a, DKPT-a, MUP KS, Granične policije BiH, Ministarstva pravde BiH-Sudske policije, Sudske policije FBiH, Sindikata policije FMUP-a i Sindikata policije MUP KS kako bi se razmotrili problemi koji se javljaju u provođenju reforme zdravstva jer se policijski službenici tretiraju kao sva ostala lica u domenu zdravstvene zaštite, piše agencija Patria.

Policijska služba zahtijeva uspostavljanje specifičnih zdravstvenih uvjeta i to s posebnim akcentom  na psihološku procjenu. Istaknuto je da bi reforma mogla donijeti više štete te je neophodno donijeti pravilnike za provjeru psihofizičkih sposobnosti kandidata za prijem kao i uposlenih u policijskim strukturama.

Ono što reforma zdravstva predviđa jeste da se zdravstvena zaštita policijskih službenika povjeri medicini rada, što u Zavodu za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP KS smatraju rizičnim s obzirom da svaki karton policijskog službenika treba biti zaštićen zbog specifičnosti posla.

Svi učesnici sastanka su se složili da je neophodna zaštita ličnih i ostalih podataka.   

Zaključeno je da se što prije održi sastanak sa ministricom zdravstva KS Zilhom Ademaj, premijerom KS Elmedinom Konakovićem, ministrom zdravlja FBiH Vjekoslavom Mandićem te im pojasniti sve konsekvence koje mogu nastupiti ukoliko se reformom zdravstva koja je u toku ukine ovaj Zavod.

Učesnici sastanka posebno se zabrinuti zbog moguće zloupotrebe podataka kojima raspolaže ova zdravstvena ustanova.

- Postoji veliki rizik. Ovakav servis mora biti nezavisan, jer je cilj osigurati pouzdanu, efikasnu i sigurnu psiho-socijalnu i zdravstvenu zaštitu, jer se usluga daje osobama s posebnim ovlaštenjima. Tu se misli na činjenicu da su to osobe koje imaju dozvolu za svakodnevno držanje i korištenje oružja – kaže naš izvor.

U zemljama regiona ovaj sistem je više naslonjen na zdravstveni sektor, a u zemljama Evrope kao što su Njemačka, Švicarska, Francuska itd. oformljeni su posebni sektori označeni kao Health Human pri policijskim agencijama i gdje su ljekari policijski službenici.

- Ovaj sistem se pokazao jako efikasan. Kod nas bi trebalo drugačije to uraditi, jer imamo više policijskih agencija, ali se može napraviti i bolje od postojećeg sistema i da sve funkcionira. Ovako kako je predloženo je nedovoljno i neizdrživo – dodaje naš izvor.

Policija u BiH ne smije ostati bez zdravstvene zaštite koja će im biti pružana u specifičnim uslovima u kojima su njihovi kartoni sigurni i zaštićeni od javnosti.

-  Zamislite jednog agenta OSA-e čiji karton je u porodičnoj medicini, a kojem imaju pristup svi uposleni tog doma zdravlja? Meni nije jasno kako je to neko zamislio – dodaje naš izvor.

Inače, ovaj Zavod vodi ključnu riječ kada je u pitanju prijem novih policijskih službenika u radni odnos.

- Oni su ti koji ocjenjuju zdravstveno i psihološko stanje osobe koja će u budućnosti svaki dan nositi oružje i biti s posebnim ovlaštenjima. Ljekari ovog Zavoda imaju izrađene i psiho profile svih policajaca, a što su tajni podaci – dodaje naš izvor.

#BiH