Članak

Udruženje društava za osiguranje u FBiH: Želimo vratiti naviku ljudi za osiguranjem života i imovine

U prvih osam mjeseci ove godine 20 osiguravajuća društva koja posluju u Federaciji ostvarili su premiju od oko 226 miliona KM neživotnih osiguranja i oko 67 miliona KM premije životnih osiguranja, ne

U prvih osam mjeseci ove godine 20 osiguravajućih društava koja posluju u Federaciji ostvarili su premiju od oko 226 miliona KM neživotnih osiguranja i oko 67 miliona KM premije životnih osiguranja. To je porast za 20-ak miliona KM u odnosu na 2016. Podaci su ovo Agencije za nadzor osiguranja FBiH. Iz Udruženja društava za osiguranje u FBiH objašnjavaju za agenciju Patria da je porast osiguranja evidentan, ali da je prostor za daljnji razvoj tržišta osiguravajućih društava u BiH i dalje ogroman.

„Ako uvrstimo i premiju koju su ostvarile podružnice društava iz RS koje posluju na području FBiH, vidljivo je da je u prvih osam mjeseci 2017. godine na području Federacije BiH prikupljeno 251,6 miliona KM premijskog prihoda neživotnih osiguranja i 69,2 miliona KM premije životnog osiguranja, što nam govori o porastu u odnosu na godinu ranije od 8 posto u neživotnim i 10 posto u životnim osiguranjima. Tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini, a samim tim i u Federaciji BiH ima značajnog prostora za dalji razvoj pogotovo imajući u vidu strukturu premije gdje dominira obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Daljim razvojem dobrovoljnih vrsta osiguranja, uz uvjet podizanja svijesti stanovništva o značaju osiguranja te uz podizanje životnog standarda, može se očekivati da građani počnu više izdvajati za usluge osiguranja. Jer osiguranje je najbolji način za finansijsku zaštitu u slučajevima kada je ugroženo najvrijednije što posjedujemo, naši životi, naše zdravlje i naša imovina“, objašnjavaju iz Udruženja društava za osiguranje u FBiH.

Na pitanje kakve su navike građana u BiH kada je riječ o životnim osiguranjima, koja su dobrovoljna, te gdje su građani BiH tu u odnosu na region, iz Udruženja u ovom trenutku ne mogu iznijeti ohrabrujuće brojke.

„Sa premijom životnog osiguranja od nekih 15 eura po glavi stanovnika BiH je na dnu liste evropskih država po razvijenosti ove vrste osiguranja. Prosjeci u razvijenim zemljama EU mjere se u stotinama eura po glavi stanovnika, a u zemljama okruženja je to nešto niže ali opet neuporedivo više u odnosu na BiH. Potrebno je na nivou struke osiguranja dalje raditi na promociji svih dobrovoljnih vrsta osiguranja i mi u okviru Udruženja društava za osiguranje u FBiH pripremamo jednu takvu aktivnost o kojoj ćemo više govoriti početkom 2018. godine. Nekada je postojala navika da se kupuju police životnog osiguranja i treba je ponovo stvoriti“.

Na stranici Udruženja društava za osiguranje u FBiH stoji da je cilj Udruženja, između ostalog, unapređivanje i razvoj tržišta osiguranja u FBiH. Od 20 osiguravajućih društva u FBiH njih 18 su članice Udruženja. Članica Udruženja je i Bosna RE, kao jedino reosiguravajuće društvo. ATOS nikada i nije bio član Udruženja, dok je novoosnovano Central osiguranje istupilo iz Udruženja samo nekoliko mjeseci nakon što je postalo članica Udruženja.

Iz Central osiguranja su naveli da Udruženje i Central osiguranje nemaju zajednički pravac djelovanja, te da ovo osiguranje istupa iz Udruženja 21. septembra 2017. Iz Central osiguranja su u obavijesti Udruženju naveli i to da prestaju biti njihova članica iz razloga što Udruženje usvaja pojedine akte za koje iz ove osiguravajuće kuće smatraju da su protivni zakonskim propisima.

Na pitanje zbog čega ciljevi Udruženja odgovaraju svim osiguravajućim društvima u FBiH, ali ne i Central osiguranju, iz Udruženje objašnjavaju:

„Odgovor na pitanje bi prije svega trebali potražiti u društvima za osiguranje koja nisu naše članice, a rade na području Federacije BiH. Ono što sa naše strane možemo reći je da je Agencija za nadzor osiguranja Federacije BiH u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirala aktivnosti na uređenju tržišta osiguranja i sankcioniranju svih oblika kršenja Smjernica o postupanju društava za osiguranje prilikom sklapanja ugovora o obaveznom osiguranju od automobilske odgovornosti koje su na snazi od kraja maja ove godine. Akcenat Smjernica je na zabrani provođenja negativne prakse svake vrste nezakonitih davanja osiguranicima obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Udruženje kao reprezent struke osiguranja je na ovom pitanju u uskoj koordinaciji sa Agencijom za nadzor osiguranja i daje joj punu podršku kako bi tržište osiguranja profunkcionisalo uz striktno poštovanje zakonskih i podzakonskih akata. Organi Udruženja identificirali su postojanje i društva sa sjedištem u Federaciji BiH i društva sa sjedištem u Republici Srpskoj čiji indexi rasta u prodaji osiguranja od automobilske odgovornosti indikativno ukazuju na moguće nepoštivanje Smjernica Agencije za nadzor.

Od naših članica traženo je da striktno i dosljedno primjenjuju ono što je navedeno u Smjernicama te u Memorandumu o razumijevanju i saradnji čiji su potpisnici svi učesnici na tržištu osiguranja u Federaciji BiH. Čin istupanja iz Udruženja u momentu provođenja navedenih aktivnosti čiji je Udruženje aktivni učesnik i zagovornik dovoljno govori sam za sebe“.

#Biznis