Članak

KCUS kadrovski opustošen: Umjesto operacija Izetbegović organizira simpozije

Umjesto toga, po nalogu istih onih koji su osmislili plan preuzimanja Komore, bavili su se tužbama protiv medija koji su aktivno pratili situaciju sa Ljekarskom komorom KS.

Sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od januara 2016. godine otkako je za direktoricu izabrana Sebija Izetbegovića otišlo je 59 ljekara, među kojima desetak profesora, uglednih stručnjaka iz različitih područja medicine čiji se gubitak ne može nadomjestiti ni za narednu deceniju, piše agencija Patria.

Egzodus ljekara iz najveće bolnice u BiH vjerovatno još nije završen. Tek poneki ljekar u ovom periodu počeo je raditi na KCUS-u kao što je slučaj sa tri kardiohirurga koji su prešli iz UKC Tuzla. To je bila prijeka potreba jer je KCUS ostao bez prof.dr. Mirsada Kacile, prof. dr. Mehmeda Kulića, doc.dr. Adnana Delića, te dječijih kardiohirurga Sanke Pandura i Edina Omerbašića. Dječiji kardiohirurg na KCUS-u trenutno ne postoji, a lista djece koja čekaju operaciju sve je duža. 

Samo sa Klinike za ortopediju i traumatologiju u jednom danu otišla su tri vrsna ljekara. A još četiri su najavila odlazak, među njima i prof.dr. Ismet Gavrankapetanović za kojeg se otimaju evropski i svjetski medicinski centri. 

Tri hiruga sa Ortopedije svoje karijere nastavili su u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“. Mobing, svakodnevni stres i narušene međuljudske odnose zamijenili su ugodnom radnom atmosferom gdje će biti na usluzi pacijentima. Istina, poručili su da bi se jednog dana mogli vratiti.

Među desetinama ljekarima koji su napustili KCUS su plastični hirurzi, oftalmolozi, pedijatri, urolozi, gastroenterolozi, anesteziolozi i mnogi drugi.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović posljednih mjeseci tvrdi da KCUS bez obzira na veliki broj ljekara koji su otišli, i dalje ima kvalitetnih kadrova, da pacijentima ima ko pružiti zdravstvenu uslugu ali liste čekanja i sve veći broj pacijenata koji pomoć traže u Općoj bolnici ili van Kantona Sarajevo u tome je demantiraju.

Ovih dana na KCUS-u su održani 4. Oktobarski oftamološki simpozij i Simpozij plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga BiH, a čiji je osnovni cilj bio pokazati da KCUS ima kadrove iz ovih oblasti bez obzira na odlazak ljekara. Ideja generalne direktorice KCUS-a sprovedena je u djelo, ali broj operacija drastično je smanjen.

Ono što je zanimljivo je da se sa KCUS-a vrlo često upućuju saopćenja za javnost u kojima se navodi kakve su operacije izvršene, a često se pacijenti koriste da pohvale ljekare, uslugu i direktoricu KCUS-a. Kao da je riječ o hotelu, a ne o bolnici u kojoj bi pacijent uvijek trebao biti na prvom mjestu. Ako bismo posmatrali etički, riječ je o čistoj zloupotrebi pacijenata i njihovog zdravstvenog stanja. 

O svemu ovome šuti i rukovodstvo Ljekarske komore KS. Nakon što je 26. januara 2017. godine održana Skupština kada je na čelo Komore izabran Raho Spahović (pedijatar na KCUS-u) još nikada nismo čuli niti dobili zvaničan stav Komore na masovni odlazak ljekara iz najveće bolnice u BiH. O tome nas upozoravaju, uz svo dužno poštovanje, neki političari, kulturni radnici, intelektualci, sindikati ljekara, ali ne i oni koji bi trebali biti prva linija odbrane časti i ugleda te humane profesije. 

Umjesto toga, po nalogu istih onih koji su osmislili plan preuzimanja Komore, bavili su se tužbama protiv medija koji su aktivno pratili situaciju sa Ljekarskom komorom KS.

Ukoliko u narednom periodu izostane zvanična reakcija Vlade FBiH i KS kao osnivača i najvećeg finansijera za posljedice koje će pretrpjeti građani odgovarat će oni koji nisu ništa poduzeli da spriječe razaranje KCUS-a. 

#BiH