Članak

Vučićev prijedlog razgraničenja BiH i Srbije: Korekcija ili okupacija energetskih potencijala Drine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon nedavnog sastanka sa predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom da je nadležna komisija počela da radi na prijedlogu ustanovljenja ili potpunog

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon nedavnog sastanka sa predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom da je nadležna komisija počela da radi na prijedlogu ustanovljenja ili potpunog razgraničenja sa Bosnom i Hercegovinom, kako bi do kraja godine pokušali utvrdi granicu između dvije zemlje.

„Dat ću sve od sebe da budemo kompromisni i konstruktivni, a da istovremeno ne naudimo interesima srpskog i drugih naroda u BiH, tako i u Srbiji“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare. Ranije je najavio da planira da neki dijelovi bh. teritorije se knjiže na Srbiju, dok bi Srbija Bosni i Hercegovini ustupila teritoriju na nekom drugom mjestu.

Eksperti upozoravaju da se granica između BiH i Srbije može definirati tek ukoliko se ispoštuju dva principa. Prvi korak bi bio uvažavanje Badinterovog principa definiranja granica u procesu disolucije SFRJ. Po Badinteru, granica između BiH i Srbije je sredina rijeke Drine. Tek po ratifikaciji te granice, moglo bi se pristupiti i najavljenoj korekciji međusobne granice između BiH i Srbije koju spominje Vučić.

Drugi princip koji mora biti ispoštovan prije korigiranja granice između ove dvije zemlje, smatraju stručnjaci, je ustavno propitivanje odnosno poništenje Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu u bh. entitetu RS.

„Ukoliko bi izostao prvi korak, postoje objektivne mogućnosti da se desi okupacija energetskog suvereniteta na Drini, i to na štetu Bosne i Hercegovine. Drina je ogroman energetski potencijal i to država BiH ne može sebi dozvoliti“, upozorava ekspert za državnu imovinu Muharem Cero. Svoju tezu objašnjava:

„Član 92 Ustava Republike BiH kaže da: Zemljište, šume, vode, vodotoci, more i morska obala, rudna blaga, divljač, ribe i druga prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi, kao i nekretnine i druge stvari od posebnog kulturnog i historijskog značaja uživaju, kao dobra od opšteg interesa, posebnu zaštitu i koriste se pod uslovima i na način koji su propisani zakonom.
Međutim, čudnim spletom kontroliranog političkog haosa u Bosni i Hercegovini, bh. entitet RS je prekinuo kontinuitet prava korištenja javnih dobara „za sve bh. građane“, i jednostrano, donošenjem Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS neustavno i antidejtonski proglasi teritoriju ovog entiteta ekskluzivnim pravom samo građana RS. Pojednostavljeno, prema neustavnim zakonima RS šume i zemljište u RS su entitetsko a ne državno vlasništvo.

Model zamjene teritorija i korekcije međusobnih državnih granica kako predlaže Vučić, u ambijentu neustavnog Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu u RS, proizveo bi učinke tako da dio Republike Srpske pređe u Republiku Srbiju, navodno za nekih 40 kvadratnih kilometara. S obzirom na to da je granica između Srbije i BiH rijeka Drina, tada bi imali da vodotok rijeke Drine u tih 40 kilometara o kojima se govori ide teritorijem bh. entiteta RS, pa bi shodno Zakonu o šumama i Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS vlasništvo nad tim dijelom Drine imao entitet RS a ne država BiH, što je ogroman gubitak za državu“.

Javna dobra, šume, šumsko zemljište..., kaže Cero, mora biti vraćeno u dejtonsku poziciju i biti javno dobro svih građana BiH, a ne samo jednog njenog entiteta. Tek kada se to ispoštuje, smatra, može se govoriti o korekciji granice između BiH i Srbije.

„Ustavni apelanti moraju prepoznati svoju obavezu i zaštititi državni suverenitet nad rijekom Drinom“, zaključuje Cero, piše agencija Patria.

#BiH