Članak

Izetbegović: Vjerujem da će haška presuda biti antibiotik, jačati svijetle odnose sa Hrvatskom

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović rekao je nakon osuđujuće presude bivšim čelnicima HZ HB danas u Hagu da je bitno da Hrvatska i Hrvati u BiH dožive određenu katarzu,

SARAJEVO, (Patria) - Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović rekao je nakon osuđujuće presude bivšim čelnicima HZ HB danas u Hagu da je bitno da Hrvatska i Hrvati u BiH dožive određenu katarzu, da se pomire sa istinom i da odustanu od ovakvih projekata, što bi, kako je rekao, za njega kao Bošnjaka bilo dovoljno. 

„Bilo je šta je bilo. Bio je pokušaj cijepanje Bosne i Hercegovine. Hrvatska je izvršila agresiju na BiH, pomogla u etničkim čišćenjima. To je prošlost. Ali, u toj prošlosti Hrvatska je i pomogla Bošnjacima. Mi smo spremni da pojačamo tu svijetu stranu odnosa i da napravimo obostranu korist za Hrvatsku i BiH“, rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Na pitanje da komenatriše veličanje haških osuđenika, Izetbegović je rekao da će to trajati još neko vrijeme a onda će doživjeti potisak.

„Ne možete govoriti da ste nosioci Evropskih vrijednosti, i na takav način se odnositi prema presudi Suda UN-a i prema žrtvama“, rekao je Izetbegović.

„Vjerujem da će ova presuda djelovati kao antibiotik na takve političare, i da će smiriti njihove ambicije“, dodao je Izetbegović.

Govoreći i tome kako je moguće da je haški sud presudio Hrvatskoj za učešće u ratu u BiH, ali ne i Srbiji, Izetbegović je rekao da postoji niz presuda za ratne zločine u BiH koje dosežu skroz do Beograda. S druge strane, rekao je, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je ostavio snimljene transkripte na osnovu kojih je Haški sud lakše mogao donijeti presudu kakvu je donio.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je, u okviru žalbene presude bivšim čelnicima samoproglašene Hrvatske zajednica Herceg-Bosna utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Žalbeno vijeće, pod predsjedanjem Carmela Agiusa, utvrdilo je da je prvostepenom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije. Žalbeno vijeće odbacilo je i žalbene osnove u kojima se tvrdilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat.

Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

#BiH