Članak

Glasnogovornik Suda Golčevski potvrdio: Praljak je umro u bolnici

Sudac Agius potom je pozvao da se spuste zastori u sudnici i prekinuo je ročište.

HAAG, (Patria) - Nenad Golčevski, glasnogovornik Haškog tribunala, obratio se danas medijima nakon dešavanja u sudnici i smrti Slobodana Praljka

Žalbeno vijeće ICTY-ja u srijedu je u Haagu izricalo žalbenu presudu u predmetu Prlić i ostali.

Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostepensku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: "Slobodan Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu" i popio sadržaj iz bočice.

Predsjedavajući sudija Carmel Agius prekinuo ga je riječima "stanite, molim vas" i potom nastavio iznošenje presude generalu Milivoju Petkoviću. Ubrzo se predsjedavajućem sudiji obratila jedna od Praljkovih advokatica Nataša Faveau Ivanović kazavši mu da joj je klijent upravo rekao da je popio otrov.

Sudac Agius potom je pozvao da se spuste zastori u sudnici i prekinuo je ročište.

- Gospodin Praljak je prevezen u obližnju bolnicu kako bi mu se pružila dalja medicinska pomoć i tamo je preminuo. U skladu sa standardnim procedurama, holandske vlasti su pokrenule nezavisnu istragu. Međunarodni sud  izrazio saučešće članovima porodice - kazao je Golčevski.

Haški sud izrekao je osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH. Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Prvobitna optužnica protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića potvrđena je 4. marta 2004., a druga izmijenjena optužnica je podnesena 11. juna 2008. i postala je važeća optužnica.

Pomenuta šestorica dobrovoljno su se predali Haškom sudu 5. aprila 2004. godine.

Suđenje je počelo 26. aprila 2006, a završne riječi su iznesene od 7. februara do 2. marta 2011.

#BiH