Članak

Zabrinjavajući porast oslobađajućih presuda u BiH 

Zabrinjavajući porast oslobađajućih presuda u BiH 

Posjeta ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Matthew Fielda Sudu BiH otkrila je ono što se već godinama zna, ali 'lijeka' za sada niko nema.

Pravosuđe u BiH je najslabija karika, koja koči razvoj BiH, ne doprinosi pomirenju, a montirane optužnice na kraju rezultiraju velikim troškovima, oslobađajućim presudama lažno optuženih, dok krivci slobodno šetaju.

Ambasador Field posjetu je komentirao na zvaničnom Twitter profilu navodeći da podaci OSCE-a pokazuju da je broj osuđujućih presuda za ratne zločine u BiH pao sa 86 posto iz 2014. godine na 39 posto 2018. godine.

Broj i profil optuženih za korupciju je "jednako razočaravajući sa de facto nekažnjivošću za ove zločine", napisao je Field.

Amasador je kazao da sve institucije trebaju da rade svoj posao.

Pokušao je Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH pravdati ovu instituciju, pa je kazao da „presude zavise od kvaliteta optužnice.“ I u pravu je, ali Debevec bi trebao znati i to da postoji 'more' optužnica koje se bez ikakvih provjera potvrđuju na Sudu BiH.

Jedna takva je naprimjer optužnica u slučaju Elfete Veseli, a optužnica za zločine u Zvorniku je potvrđena bez da je sadržavala obdukcijiski nalaz žrtve, odnosno ubijenog dječaka Slobodana Stojanovića. Čak se i predsjedavajući u sudnici pitao kako je podignuta optužnica bez obdukcinog nalaza. Odgovor je logičan – jer je sudija za prethodni postupak potvrdio kao takvu. Dakle, u pravu je Debevec, svaka institucija treba da radi svoj posao, predano i ozbiljnim analizama, a ne formalnim udaranjem pečata.

Broj rastućih oslobađajućih presuda su i lažni svjedoci, koji su sve zastupljeniji u optužnicama. Primjer je predmet 'Orić'. Odbrana Nasera Orića, koji je pravosnažnom presudom Suda Bosne i Hercegovine oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Srebrenice, podnijela je krivičnu prijavu protiv zaštićenog svjedoka O-1, koji je bio jedan od ključnih svjedoka Državnog tužilaštva u predmetu protiv Orića i Sabahudina Muhića. Isti ovaj svjedok je u još nekim predmetima govorio pred Sudom BiH.

Izet Arifović Ćiza neće dočekati pravdu. On je 'otišao' na pravedniji svijet. U pismu koje je ostalo iza njega on je da zaštićeni svjedok S, ne govori istinu! U slučaju Orića to je Vijeće prihvatilo, odbacili su svjedočenje O1, a Ćizu je Sud BiH nepravomoćno osudio na deset godina zatvora zbog optužbi da je u julu 1992. godine počinio ratni zločin nad dvojicom srpskih civila iz okoline Bratunca. O i S su jedna osoba!? Do danas nije objašnjeno kako je moguće da se ovako što desi. Kako je moguće za sigurnosne službe Bosne i Hercegovine, makar po službenoj dužnosti, nisu reagirale u slučaju kontroverznog svjedoka?

Iz Suda BiH tek nemušta pojašnjenja da ne mogu komentarisati predmete koji su u toku. Ali, ko može komentarisati propast bh. pravosuđa.

Pravosuđe u BiH je onaj ko je na vlasti!?

Loše pravosuđe svakako ostavlja prostor za manipulaciju ratnim dešavanjima u BiH. Tužioci otvoreno na Sudu govore da optužnice dižu u skladu s preporukama/naredbama različitih skupština. Primjer, slučaj Čemerno, tužilac u uvodnim riječima je kazao da je Narodna skupština RS-a tako odlučila.

Ima li pravne osnove, svjedoka, osnovane sumnje? To tužiocima nije važno. Ispuni želju političkim nalogodavcima, pa makar na kraju presuda bila oslobađajuća. I to će politika iskoristiti da kaže kako se presuđuje samo „tamo njima“ i slično. Što tužilac nije ništa dokazao svakako neće odgovarati nikome i nikad. Ali će država platiti njihov nerad.

Tako je Goran Sarić, koji je pravosnažno oslobođen optužbi u dva predmeta za ratne zločine u Sarajevu i genocid u Srebrenici, tužio državu zbog vremena provedenog pod mjerama zabrane, sa zahtjevom da mu se na ime nematerijalne štete isplati iznos od 43.000 konvertibilnih maraka (KM).

A 'gorana' je svakim danom sve veći broj.

U VSTV vješto šute na ove okolnosti. Država, nažalost, za to vrijeme plaća enormno visoko pravosudni kukavičluk, nerad i bahatost. Gdje je odgovornost ljudi iz pravosuđa? 

#Mišljenja #AminaČorbo-Zećo