Članak

Terzić: Novalić nije zaslužio nikakvo priznanje

Po ocjeni portala Vijesti.ba dobitnik godine 2017. je premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Novalić je, piše portal, uprkos brojnim opstrukcijama uspio da se iznese sa izazovima

SARAJEVO, (Patria) - Po ocjeni portala Vijesti.ba "dobitnik godine" 2017. je premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Novalić je, piše portal, uprkos brojnim opstrukcijama, fleksibilnoj parlamentarnoj većini, zategnutim odnosima između koalicionih partnera, relativnim zastojem reformskih procesa te brojnim potraživanjima budžetskih korisnika u 2017. godini, uspio da se iznese sa izazovima koje podrazumijeva pozicija federalnog premijera.

Napori federalnog premijera, navodi isti portal dalje, donijeli su rast zaposlenosti u realnom sektoru, naspram zaposlenosti u javnom sektoru, što je generalno dio reforme javne uprave. Usvojen je i novi Zakon o radu čime je radno zakonodavstvo u dobroj mjeri usklađeno sa evropskim. Rast zaposlenosti u realnom sektoru direktno se odrazio na budžetsku i fiskalnu stabilnost. Povećanje prihoda i relativan ekonomski rast za sada još uvijek održavaju stabilnost PIO fonda.

 „Aktivan je premijer Federacije BiH i u radu na terenu, podršci privrednim subjektima koji pozitivno posluju, čini i napore u cilju restrukturiranja firmi koje su dugovima, a radnici shodno situaciji u kojoj se nalaze njihove posustale kompanije, suočeni sa nemogućnošću da ostvare osnova prava“, stoji, između ostalog, u analizi ovog portala, koji je premijeru dodijelio nagradu „Dobitnik godine.“

S druge strane, iz nevladinog sektora ne misle da su Vlada i premijer Novalić reformski. Naprotiv, dio analitičara i nevladinih organizacija smatra da je aktuelna vlast među lošijim u Federaciji u posljednjih 20 godina.

Centri civilnih inicijativa (CCI) nedavno su objavili izvještaj „Stanje nacije“ koji prati provedbu i efekte reformi u Bosni i Hercegovini. Iz CCI-a navode da je Vlada Fadila Novalića u prvih 9 mjeseci realizirala svega 2% mjera kojima se sistemski, dugoročno, može popraviti kvalitet života građana.

Broj novih radnih mjesta također nije relevantan. Dok se Novalić poziva na podatke Porezne uprave FBiH, iz te institucije tvrde da oni ne vode evidenciju o broju zaposlenih.

Iz CCI Vladi FBiH i premijeru Novaliću zamjeraju i to da su 2017. održala veliki broj hitnih, telefonskih sjednica - na njih otpada čak 41% od ukupno održanih sjednica Vlade.

„Karakter određenog broja mjera koje se usvajaju na takvim sjednicama, krajnje je neprimjeren hitnom i telefonskom odlučivanju.“

„Nedovoljan broj redovnih sjednica i nedovoljna efikasnost, prouzročili su ozbiljan pad produktivnosti, u posmatranom periodu“, navodi se u jednom od izvještaja CCI-a.

Penzioni sistem je pred kolapsom, a Fond se prošle godine morao zadužiti kako bi isplatio penzije.

Vlada Fadila Novalića, upozoravaju eksperti, uopće nemaju strategiju kako riješiti neke ključne probleme, poput toga kako zaustaviti odlazak mladih iz ovog bh. entiteta. Tokom 2017. godine nije realiziran ni jedan infrastrukturni projekt. Entitetska Vlada se zadužuje kod međunarodnih i komercijalnih banaka, a novac umjesto u razvojne projekte usmjerava na krpljenje budžetskih rupa.

Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije, iako je najavljen, nije usvojen u posmatranom periodu. Iako je trebao biti završen početkom maja i iz institucija tvrde da kontinuirano rade na njemu, ovaj važni dokument se još nije pojavio na sjednicama Vlade.

Zbog loše politike Vlade u 2017., godine na ulicama je protestovalo hiljade policajaca, što Federalnu vladu čini jednom od rijetkih vlada koja je protiv sebe okrenula policiju. Pred Vladom još uvijek protestuju demobilisani borci. Protestovali su i radnici Krivaje, Fortune iz Gračanice, tuzlanskog TTU-a, zeničke Željezare, Unis Toolsa... Razvojna banka FBiH, čiji je vlasnik Vlada FBiH, već nekoliko mjeseci radi bez kompletne uprave i Nadzornog odbora, što otvara mogućnost zloupotrebama, uglavnom kadrovima iz SDA...

Udruženje poslodavaca u FBiH u više navrata je upozoravalo da Vlada Fadila Novalića nije učinila skoro ništa da olakša realnom sektoru, koji treba biti okosnica bh. privrede.

Mehmed Terzić iz Sindikata radnika TTU-u smatra da Novalić ne može biti zaslužan za bilo kakvo prizanje. Apsurdno je, dodaje, da Novalićeve privatne firme posluju dobro, dok najveći broj preduzeća u državnom vlasništvu propada. U Sudskom registru postoji najmanje šest firmi u čije vlasništvo je upisan Novalić ili neko od članova njegove porodice. „Novalić može biti menadžer godine, ali nikako političar godine“, kaže jedan od komentara na društvenim mrežama, prenosi NAP.

#BiH