Članak

Zijad Bećirović o sastanku u Istanbulu: Umjesto naroda, poticati saradnju država

U Istanbulu se danas održava sastanak između turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i srbijanskog predsjednika Aleksanda Vučića

ISTANBUL, (Patria) - U Istanbulu se danas održava sastanak između turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Očekuje se da će tema razgovora biti saradnja u regiji, bošnjačko-srpski odnosi, kao i trasa brze ceste Sarajevo - Beograd.

Dio analitičara smatra da takav sastanak ne može donijeti bilo kakve pozitivne korake u regionu, naročito ne u Bosni i Hercegovini. Smatraju da je pogrešno poticati sastanke između etničkih grupa, već da to treba raditi na nivou država.

S druge strane, ima onih koji zagovaraju saradnju Bošnjaka sa Turskom i Srbijom, prije svega zbog važne ekonomske uloge Turske na Zapadnom Balkanu, što može donijeti dobro svim građanima u regionu, ne samo Bošnjacima i Srbima.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane dr. Zijad Bećirović ne misli da današnji susret u Istanbulu može donijeti neke pozitivne promjene u regionu. Naprotiv, kaže, „trilaterala BiH – Srbija – Turska ili BiH – Hrvatska – Turska su naslijeđe jednom mračnog perioda, kojeg niko normalan na ovim prostorima ne želi da se ponovi.“

„Ovdje ponovno u fokusu imamo narode kao srednjovjekovne kategorije, a ne političke nacije i države. Čak je Vučić najavio da će se razgovarati o popravljanju odnosa između pravoslavaca i muslimana“, kaže Bećirović u komentaru za agenciju Patria.

Na pitanje da li se može očekivati da tema sastanka ipak bude i Izborni zakon BiH, Bećirović kaže da takva tema nije najavljena - i ne može biti najavljena - jer bi to predstavljalo miješanje u unutrašnja pitanja jedne suverene države. Međutim, dodaje, „s obzirom o kakvim se političarima radi“, ne isključuje mogućnost da razgovaraju o svemu i svačemu.

Bećirović ne vidi da bi danas u Istanbulu mogao biti postignut neki dogovor i u vezi gradnje brze ceste Sarajevo – Beograd, na prvom mjestu jer, kaže, ne postoji ekonomska opravdanost takvog projekta.

„Izgradnja brze ceste Sarajevo – Beograd je vezana prije svega za ekonomsku opravdanost jednog takvog projekta. Bez razvoja privrede ta cesta nema svog ekonomskog opravdanja. Uzmimo za primjer da cesta Sarajevo – Mostar u prosjeku ima promet od 12-15.000 vozila dnevno, a da bi se izgradila autocesta i da bi bila ekonomski opravdana morala bi imati promet oko 30.000 vozila dnevno. Slična situacija je i sa cestom Sarajevo – Beograd. Bez ekonomskog opravdanja ta investicija neće imati svoje pokriće i nisam siguran i potpunosti uvjeren da će doći do njene realizacije“, kaže Bećirović.

Direktor IFIMES-a ne očekuje pomake ni u pogledu putovanja članova Predsjedništva BiH u Brisel dva dana nakon sastanka u Turskoj.

„Svako od njih ispričat će svoju priču, koja je svima poznata, a Bosna i Hercegovina će nastaviti da i dalje nazaduje sa sadašnjom političkom garniturom“, smatra Bećirović, dodajući da se ne treba zavaravati da postojeća politička garnitura može i želi učiniti neki pozitivni pomak ili iskorak.

Za to su, ocjenjuje direktor IFIMES-a, imali priliku u posljednjih skoro 30 godina, a BiH i njeni građani ne samo da se uvijek nalaze na početku, nego konstantno nazaduju.

„Za usvajanje Izbornog zakona potrebno je stvoriti potpuno drugačiju atmosferu i uvjete u BiH“, zaključuje dr. Bećirović, komenatariušći to da će članovi Predsjedništva u Briselu razgovarati uravo na temu izmjena Izbornog zakona BiH.

#BiH