Članak

Oboreni prijedlozi izmjena Izbornog zakona i HDZ-a i SDA

Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH odbijena su oba prijedloga izmjena Izbornog zakona. I onaj HNS-ov, odnosno HDZ-ov i SDA-ov.

SARAJEVO, (Patria) - Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH odbijena su oba prijedloga izmjena Izbornog zakona. I onaj HNS-ov, odnosno HDZ-ov i SDA-ov. 

Ova sjednica tri puta je prekidana, da bi se danas konačno okončala s odbijanjem oba prijedloga.

Prijelog HNS-a bio je u hitnoj proceduri, a SDA-ov u redovnoj. Za HDZ-ov prijedlog 11 je bilo za, 29 protiv bez suzdržanih.

Kada je riječ o prijedlogu izmjena Izbornog zakona koju su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici SDA  za je glasalo 7 poslanika, protiv 33 i jedan suzdržan.

Sada vlast i stranke u BiH imaju dva mjeseca da naprave izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa presudama Ustavnog suda BiH kao i presudama Suda iz Strazbura.

Ističe rok zadat od strane međunarodne zajednice, ali i zakonski okvir u kojem se treba izmijeniti Izborni zakon BiH. To treba biti šest mjeseci prije dana održavanja izbora u oktobru ove godine.

Podsjećamo i u Rezoluciji Vijeća Evrope koja je usvojena, naglašeno je kako se hitno mora provesti odluka Ustavnog suda BiH, ali je napomenuto i da su izbori u 2014. godini po drugi put održani pod ustavnopravnim okvirom kojim se krši Evropska konvencija o ljudskim pravima (ETS br. 5) nakon presude iz 2009. godine u predmetu Sejdić i Finci.

Porazno je za BiH, upozorava međunarodna zajednica, da samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci se mogu kandidovati za državno Predsjedništvo ili biti izabrani i imenovani u Dom naroda PSBiH.

Do sada nije usvojen nijedan amandman na Ustav BiH kojim bi se riješilo ovo temeljno pitanje.

Glasnogovornica Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović ranije je za Patriju kazala da je odgovornost svih institucija u BiH i izabranih zvaničnika da osiguraju da se izbori održe nesmetano i da se institucije formiraju pravovremeno.

- Bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, kao i približavati se evropskim standardima, a ne udaljavati se od njih.

Vjerujemo da se svim izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH treba pristupiti kroz dijalog i kompromis. Političari ne smiju bježati od svoje odgovornosti da pronađu takav kompromis. Evropska unija će nastaviti da podržava konstruktivne napore u tom pogledu – kaže Milović-Halilović.

#BiH