Članak

Korać: Javnost s razlogom reagirala na ponašanje CIK-a

Bivša članica Centralne izborne komisije Lidija Korać rekla je da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenovao članove CIK-a, te da ima mogućnost da traži i njihovu odgovornost.

SARAJEVO, (Patria) - Bivša članica Centralne izborne komisije Lidija Korać rekla je da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenovao članove CIK-a, te da ima mogućnost da traži i njihovu odgovornost.

Iz tog tijela nedavno su procurili radni materijali, koji su planirani za sjednicu CIK-a. Riječ je o prijedlozima da se Hrvati iz nekih kantona u FBiH, poput Sarajevskog, Tuzlanskog i Bosansko-podrinjskog kantona, u buduće ne biraju u Domu naroda Parlamenta FBiH, kao i to da se iz nekih kantona u isti dom ne biraju Srbi ili Bošnjaci. Takav prijedlog u javnosti je ocijenjen kao diskriminirajući, piše Patria.

Analitičari ocjenjuju da HDZ BiH i Dragan Čović uz pomoć CIK-a pokušavaju izglasati takav izborni zakon koji će osigurati da u Domu naroda sjede samo Hrvati iz zapadne Hercegovine, gdje je glavno glasačko tijelo te partije, dok bi hiljade Hrvata iz Bosne bilo diskriminirano.

Profesor Kasim Trnka ranije je rekao da "Izborna komisija treba da vodi izbornu administraciju i provodi ono što je u zakonu."

"Mislim da je javnost s razlogom i pravom reagirala na radni materijal. Nisu tu reagirale samo političke strnake već i cjelokupna javnost. Radi se o nedovoljnom poznavanju ustavnopravne materije, nedovoljnoj analizi odluke Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića. Da li postoje skrivene namjere ne znam i bilo bi neodgovorno to reći", rekla je Korać za N1.

Bivša članica CIK-a smatra da je potrebno primarno uskladiti Izborni zakon BiH sa odlukom Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH izbrisao je ranije rečenicu iz Izbornog zakona BiH u kojoj je pisalo „da u Domu naroda FBiH iz svakog kantona mora biti po jedan predstavnik konstitutivnog naroda, ako takav predstavnik ima u skupštini kantona.“ To je izbirsano nakon presude Ustavnog suda BiH.

"To je doista moguće. Pitanje treba vratiti u okvire struke, iako se politika ne može isključiti. Odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće, slagali se s njima ili ne“, rekla je Korać u emisji na N1, dodajući da Ustav BiH kaže i to da je BiH slobodna, demokratska država koja funkcionira temeljem demokratskih izbora.

„Ovo što imamo nisu ni demokratski ni slobodni ni fer izbori", smatra Korać.

Korać ističe da izbori u BiH mogu biti održani u aktlenim okolnostima, ali da se ne mogu implementirati rezultati za izvršnu vlast u FBiH ako se ne riješi pitanje izbora delegata u Domu naroda FBiH.

Izbore će biti moguće implementirati, kaže, samo ako se prati šta je rekao Ustavni sud, a i Venecijanska komisija je dala svoje mišljenje."

Korać smatra i to da svako rješenje zahtjeva i promjenu Ustava FBiH.

"Ustavni sud je rekao da Dom naroda nije dom kantona, već Dom naroda. To je odluka Ustavnog suda. Ako hoćemo da budemo pravna država, da slijedimo put ka EU, moramo uvažavati ono što nam je najviša instanca u zemlji rekla. Mene ne zanima da li to ide na ruku HDZ-u, SDP-u ili bilo kojoj političkoj opciji. Dom naroda treba povećati sa 58 na veći broj i kroz to povećanje omogućiti tzv. pozitivnu diskriminaciju za narode u onim kantonima gdje nezadovoljavaju ustavni princip i odluku Ustavnog suda da budu birani s obzirom na veličinu naroda sa popisa iz 1991. ili 2013. godine“, smatra Korać.

#BiH