Članak

TikTok tuži Montanu nakon što je država zabranila aplikaciju

TikTok, koji je u vlasništvu kineskog ByteDancea i kojeg koristi više od 150 miliona Amerikanaca, suočava se sa sve većim pozivima američkih zakonodavaca

(Patria) - TikTok Inc je u ponedjeljak podnio tužbu kojom osporava novu zabranu korištenja aplikacije u kineskom vlasništvu od države Montane, prve koja je zabranila popularni servis za dijeljenje kratkih videozapisa, javio je Reuters.

TikTok tvrdi da zabrana, koja će stupiti na snagu 1. januara, krši prava kompanije i korisnika iz prvog amandmana. U tužbi, podnesenoj američkom Okružnom sudu u Montani, također se tvrdi da je zabrana preduprijeđena saveznim zakonom jer zadire u pitanja od isključivog saveznog interesa i krši trgovinsku klauzulu američkog ustava, koja ograničava ovlaštenja država da donose zakone što neopravdano opterećuje međudržavnu i vanjsku trgovinu.

TikTok, koji je u vlasništvu kineskog ByteDancea i kojeg koristi više od 150 miliona Amerikanaca, suočava se sa sve većim pozivima američkih zakonodavaca i državnih službenika da zabrani aplikaciju širom zemlje zbog zabrinutosti zbog potencijalnog utjecaja kineske vlade na platformu.

Montana bi mogla izreći kaznu od 10.000 dolara za svako kršenje TikToka i dodatne kazne od 10.000 dolara dnevno ako prekrši zabranu. Zakon ne izriče kazne pojedinačnim korisnicima TikTok-a. Nije jasno kako bi Montana sprovela zabranu TikToka. Bivši predsjednik Donald Trump 2020. godine pokušao je zabraniti nova preuzimanja TikTok-a i WeChat-a u kineskom vlasništvu, ali niz sudskih odluka su blokirale stupanje na
snagu tih zabrana.

Predsjednik obavještajnog odbora Senata Mark Warner rekao je da je vjerovatnoća da će savezni sudovi poništiti zabranu Montane činiti još važnijim da Kongres usvoji zakon koji je on uveo kako bi predsjedniku dao nova ovlaštenja da zabrani ili uvede ograničenja na TikTok i druge aplikacije u stranom vlasništvu.

TikTok procjenjuje da ima stotine hiljada aktivnih korisnika u Montani, koja ima ukupno oko 1,1 milion stanovnika. Kompanija u svojoj tužbi navodi da „nije dijelila i neće dijeliti korisničke podatke iz SAD s kineskom vladom i da je poduzela značajne mjere za zaštitu privatnosti i sigurnosti korisnika TikTok-a“.

Prošle sedmice, pet korisnika TikTok-a u Montani podnijelo je tužbu federalnom sudu tražeći da blokira državnu zabranu.

TikTok-ova tužba imenuje glavnog tužioca Montane Austina Knudsena, koji je zadužen za provođenje zakona. Emily Flower, glasnogovornica Knudsena, rekla je da je država spremna za tužbe.

„Očekivali smo pravne izazove i potpuno smo spremni braniti zakon koji pomaže zaštiti privatnosti i sigurnosti stanovnika Montana“, rekla je ona.

#Svijet