Članak

Vojska SAD objavila pa povukla fotografiju bombe namijenjene iranskim podzemnim nuklearnim postrojenjima

Američko ratno zrakoplovstvo je 2. maja objavilo rijetke slike oružja, GBU-57, poznatog kao „Massive Ordnance Penetrator“.

(Patria) - Kako su tenzije s Iranom eskalirale zbog njegovog nuklearnog programa, američka vojska je ovog mjeseca objavila slike moćne bombe dizajnirane da prodre duboko u zemlju i uništi
podzemna postrojenja koja bi se mogla koristiti za obogaćivanje uranijuma, piše AP.

Američko ratno zrakoplovstvo je 2. maja objavilo rijetke slike oružja, GBU-57, poznatog kao „Massive Ordnance Penetrator“. Zatim su uklonili fotografije, navodno zato što su fotografije otkrile osjetljive detalje o sastavu oružja i snazi.

Objavljivanje fotografija dolazi nakon što je Associated Press izvijestio da Iran ostvaruje stalan napredak u izgradnji nuklearnog postrojenja koje je vjerovatno izvan dometa GBU-57, koji se smatra oružjem američke vojske za uklanjanje podzemnih bunkera.

Šta znamo o bombi?

SAD su razvile Massive Ordnance Penetrator 2000-ih jer je rasla zabrinutost zbog Irana koji je ojačao svoje nuklearne lokacije gradnjom pod zemljom. Vazduhoplovstvo je objavilo slike bombi na Facebook stranici za Whiteman vazduhoplovnu bazu u Missouriu. U bazi se nalazi flota stelt bombardera B-2, jedini avion koji može da ponijeti ovu bombu. U objavi rečeno da je baza primila dvije bombe Massive Ordnance

Penetrator kako bi tamošnja eskadrila municije mogla „testirati njihov učinak“. Ovo nije prvi put da zračne snage objavljuju fotografije i video-snimke bombe koja se poklopila s rastućim tenzijama s Teheranom zbog njegovog nuklearnog programa. Američka vojska je 2019. godine objavila video snimak bombardera B-2 koji je bacio dvije bombe.

Šta smo naučili iz fotografija?

Najnovije fotografije otkrile su šablone na bombama na kojima je navedena njihova težina od 12.300 kilograma. Također je opisano da je bomba nosila mješavinu AFX-757 standardnog eksploziva i PBXN-114, relativno nove smjese eksploziva, rekao je Rahul Udoshi, viši analitičar oružja u Janes, obavještajnoj firmi koja analizira otvorene izvore.

Težina bombe, sudeći po šablonu, pokazuje da većina dolazi od njenog debelog čeličnog okvira, koji joj omogućava da probije beton i tlo prije eksplozije. Međutim, ostaje nejasno kolika bi bila tačna efikasnost oružja.

The Warzone, internet stranica, prva je izvijestila o objavljivanju fotografija. AP je kontaktirao Whiteman vazduhoplovnu bazu i komandu za globalne udare vazdušnih snaga sa pitanjima o fotografijama. U roku od jednog dana, Facebook objava je nestala. Udoshi kaže da ih je Ratno vazduhoplovstvo vjerovatno uklonilo jer su otkrili previše podataka o bombama. „Brzo uklanjanje s interneta bez komentara (ili) opravdanja znači da postoji potencijalni propust“, rekao je Udoshi.

Kakvu bi ulogu bomba imala u potencijalnom gađanju iranskog nuklearnog programa? AP je u ponedjeljak izvijestio da satelitski snimci Planet Labs PBC-a otkrivaju da Teheran kopa tunele u planini u blizini nuklearne lokacije Natanz u centralnom Iranu. Nasipi na lokalitetu sugerišu da bi objekat mogao biti između 80 metara i 100 metara ispod zemlje, prema ekspertima i analizi AP-a.

Stručnjaci kažu da veličina građevinskog projekta ukazuje da bi Iran vjerovatno mogao koristiti podzemno postrojenje i za obogaćivanje uranijuma, ne samo za izgradnju centrifuga. To bi mogao biti problem za GBU-57. U prethodnom opisu sposobnosti bombe, zračne snage su rekle da bi mogla probiti 60 metara tla i cementa prije detonacije.

Mogu li SAD baciti bombu?

Američki zvaničnici razgovarali su o korištenju dvije takve bombe uzastopno kako bi se osiguralo da lokacija bude uništena. Ali čak i tada, nova dubina tunela Natanz vjerovatno predstavlja ozbiljan izazov. Dodatno komplikuje svaki mogući američki vojni udar to što je B-2 prizemljen od decembra kada se jedan zapalio nakon prinudnog sletanja. SAD i dalje mogu upravljati avionom „ako postoji operativna potreba“, rekao je pukovnik Brus E. Vidal, glasnogovornik komande za globalne udare zračnih snaga.

#BiH