Članak

Išerić: Entiteti u Bosni i Hercegovini rezultat su agresije i moraju biti ukinuti

Daytonski mirovni sporazum je sporazum sukobljenih strana kojima se okočavaju oružane borbe. Mnogi ratovi u historiji su završavali i završavaju mirovnim sporazumom.

SARAJEVO, (Patria) - Nakon današnje presude međunarodnog suda Simatoviću i Stanišiću, i ranije presude Prliću i ostalima, Bosna i Hercegovina ima i pravne dokaze da je izvršena dvostruka agresija na njenu teritoriju, da je trenutno stanje uređenja države stvoreno silom, a stanje stvoreno silom međunarodno pravo ne priznaje, smatra pravni ekspert Enver Išerić.

- Daytonski mirovni sporazum je sporazum sukobljenih strana kojima se okočavaju oružane borbe. Mnogi ratovi u historiji su završavali i završavaju mirovnim sporazumom.

Osim zaključenjem mirovnog sporazuma, prestanak međunarodnog oružanog sukoba može se desiti i prostim prestankom neprijateljstava bez posebnog ugovora, zatim upokorenjem (debelacija) - osvajanjem cjelokupnog teritorija druge zaraćene strane.

Međutim, "prema današnjem međunarodnom pravu, upokorenje neke suverene države u oružanom sukobu bilo bi pravno nevaljalo. Ako i ne bi došlo do kolektivne akcije Vijeća sigurnosti UN-a protiv agresora, prema članu 5.(3) Definicije agresije iz 1974., koja u tome odražava opće običajno pravo: Nikakvo stjecanje područja ili posebne prednosti koje proizilazi iz agresije nisu i neće se priznati kao zakonite" - navodi Išerić.

Povezani tekst: Stanišić i Simatović osuđeni za UZP, dobili po 15 godina zatvora

Potcrtava da se mirovnim ugovorom okončava ratno stanje zaraćenih država, te se njime uređuju sva pitanja koja su proizašla iz rata, kao npr. povlačenje vojnih snaga s okupiranih područja, repatrijacija ratnih zarobljenika, pitanje novih granica, sukcesija država i druga pitanja.

- Dakle, očigledno je da su potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma bile BiH i njene susjedne države - Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija, jer su te dvije države svojim vojnim snagama bile snažno angažirane u BiH, a snage HVO-a i Vojske Rs su bile samo formalne vojne formacije, čije su komande bile u Beogradu i zagrebu, koje su ratovale u njihovo ime i, uz svu potrebnu vojnu, odnosno materijalnu pomoć, kao i pomoć u ljudstvu, odnosno u upućivanju vojnih formacija na ratište.

Na taj način se pokušavalo prikriti stvarno stanje, i u očima međunarodne zajednice, agresija na BiH, s namjerom podjele njene teritorije, prikazati kao unutrašnji sukob između Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Zbog toga, ovakvo, Daytonskim sporazumom uspostavljeno stanje i unutrašnja organizacija mora se hitno mijenjati kako bi se bar djelimično ublažile posljedice agresije na našu državu. A to podrazumijeva povratak na Ustav Republike Bosne i Hercegovine, kojim su garantovana jednaka prava svim građanima - zaključuje Išerić.

#BiH #EnverIšerić #JovicaStanišić #FrankoSimatović