Članak

Pravosudni sistem BiH po želji političara iz RS-a

Čitajući i slušajući izjave političara iz RS-a, dolazi se do zaključka da je potpuno nepotrebno imati i plaćati istražitelje, tužioce i sudije. Njihov posao bi mogli odraditi Dodik, Govedarica, Crnada

Piše: Haris Ljevo

Hapšenje bivšeg komandanta 5. korpusa ARBiH generala Atifa Dudaković izazvalo je dosta podijeljene reakcije u bh. javnosti. Političari iz RS-a su odmah pozdravili hapšenje, dok su u FBiH hapšenje uglavnom osudili.

Kada su u pitanju reakcije političara iz bh. entiteta RS, zajedničko svima, osim pozdravljanja hapšenja, bilo je da su u svojim reakcijama pozvali da se ne vrši pritisak na pravosuđe. Međutim, u svojim reakcijama su poslali takve poruke koje se ne mogu nazvati nikako drukčije osim vršenjem pritiska na pravosuđe. 

Ministar vanjskih poslova BiH i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak poručio je kako se „nada da će suđenje Dudakoviću i ostalim optuženim biti pošteno i bez pritisaka na svjedoke kako bi se konačno saznala istina o ovim zločinima“.

- Važno je da svaki zločin dobije ime i prezime i da ovaj proces ide dalje, te da ne staje dok ne bude završen – rekao je Crnadak.

Crnadak je svojom izjavom direktno stavio veliki teret na leđa tužiocima i sudijama. Prema njegovim riječima svaka odluka Suda osim osuđujuće smatrat će se političkom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je „da hapšenje Dudakovića s aspekta prava nije zakasnilo, jer ratni zločin ne zastarijeva, ali je zakasnilo s aspekta pravde“.

- Potomci žrtava Dudakovićevog zločina pravdu čekaju više od 20 godina. U međuvremenu su mnogi umrli, kao što je umrlo na desetine svjedoka njegovih brutalnih zločina. Prošlo je čak i 12 godina otkako sam zajedno sa tadašnjim predsjednikom Republike Srpske podnio prijavu za ratni zločin protiv Atifa Dudakovića, čije su naredbe za vršenje zločina snimljene kamerom.

Da je ovo hapšenje uslijedilo neposredno nakon što su u javnosti prikazani snimci na kojima se jasno vidi kako Dudaković izdaje naređenje za zločine, vjerovao bih u dobre namjere pravosuđa BiH. Ovako, mislim da je u pitanju zakasnjelo hapšenje sa neizvjesnim sudskim epilogom – kazao je Dodik nakon hapšenja.

Pored toga što je poput Igora Crnadka stavio veliki teret na leđa pravosudnih organa, Dodik je usput istakao i kako u podizanju optužnice stoje njegove zasluge, jer se on lično potrudio da podnese prijavu.

Nakon što je Sud donio odluku o puštanju na slobodu generala Atifa Dudakovića i drugih optuženih, Dodik je opet okrenuo vodu na svoj mlin kazavši kako je znao da će tako biti.

Dodik je nakon odluke Suda o puštanju na slobodu odmah izjavio „kako je očekivana odluka Suda BiH da ne odredi pritvor Atifu Dudakoviću i ostalim osumnjičenim za ratne zločine nad srpskim civilima i da je jasno da su pravosudni organi BiH pod stalnim pritiskom i uticajem bošnjačkih političkih i vjerskih elita."

- Jasno je da su pravodsudni organi BiH pod stalnim pritsikom i uticajem bošnjačkih političkih i vjerskih elita, te da kompromitujući tužioce i sudije koji rade na ovakvim predmetima obično izdejstvuju ili oslobađajuću presudu ili neprocesuiranje – poručio je Dodik, iako ni tužilac ni sudija u ovom predmetu nisu Bošnjaci.

Dodik je rekao „da je ovo jasna poruka Srbima i Republici Srpskoj i još jedan dokaz zašto ne postoji povjerenje u pravosuđe na nivou BiH“.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica kazao je nakon hapšenje Dudakovića i drugih „da očekuje odgovornost, profesionalnost i stručnost pravosudnih institucija BiH u procesuiranju Dudakovića i drugih“..

- Dudaković i njegovi komandanti nisu slučajno uhapšeni. To znači da će Tužilaštvo BiH morati da se odredi po tom pitanju. Ako se bude vodilo stručnošću i profesionalizmom, kao što su SIPA i postupajući tužilac, vjerujem da će Sud morati da odredi pritvor – poručio je predsjednik SDS-a.

Nadam se da političke partije neće moći, kao što misle, da vrše pritisak u vezi sa ovim slučajem, dodao je Govedarica.

- Želim da vjerujem da je otvoren postupak u kome su Tužilaštvo BiH i SIPA prikupili dovoljno autentičnih dokaza da se Atifu Dudakoviću, koji je nesporni ratni zločinac, izrekne odgovarajuća kazna za ratne zločine počinjene nad civilima i zarobljenim vojnicima – istakao je Dragan Čavić, bivši predsjednik RS-a, koji je zajedno s Dodikom podnio prijavu u Tužilaštvu protiv Dudakovića.

- Iskreno sam vjerovao da se stvari moraju pokrenuti kada su u pitanju zlodjela Dudakovića, jer je taj čovjek bio ključna osoba po komandnoj odgovornosti za počinjene ratne zločine nad Srbima, ali i Bošnjacima u zoni odgovornosti Petog korpusa, naročito krajem 1995. Konačno je došao taj dan da bude lišen slobode i to me raduje. Ali, poučeni ranijim iskustvom trebamo biti oprezni. Bilo je i ranije sličnih hapšenja visokorangiranih oficira Armije BiH, ali to ne znači da su pravosnažno osuđivani, uz odgovarajuću kaznu. Nadam se da će ovaj put završiti epilogom koji je potreban, a to je dokazivanje krivice adekvatnom presudom za počinjene zločine – poručio je Čavić.

Baš kao i ostale njegove kolege iz RS-a, Čavić također prije početka suđenja zna „sve šta je Dudaković radio“, te svaka odluka Suda suprotna onome što on očekuje smatrat će se pogrešnom i političkom.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nije toliko govorio o ratnom putu generala Dudakovića i slučajevima za koje ga tereti Tužilaštvo BiH, već je u prvi plan stavio sebe kao osobu najzaslužniju za hapšenje Dudakovića i drugih. On je odao priznanje SIPA-i i aktuelnom direktoru Perici Staniću, koji je kadar njegove političke opcije.

- Prethodni direktori SIPA-e Sredoje Nović, Mirko Lujić, Goran Zubac nisu imali smjelosti ni hrabrosti da se upuste u ovako jedan složen i težak predmet - dodao je Mektić.

Čitajući i slušajući izjave političara iz RS-a, dolazi se do zaključka da je potpuno nepotrebno imati i plaćati istražitelje, tužioce i sudije. Njihov posao bi mogli odraditi Dodik, Govedarica, Crnadak i drugi.

Oni bi trebali odmah napisati osuđujuću presudu, još bi samo trebalo pronaći formalno nekog sudiju koji bi pročitao presudu. Onda bi se moglo govoriti o poštenom suđenju i pravosuđu lišenom političkih pritisaka.

Barem tako misle lideri političkih stranaka iz Banja Luke.

#BiH