Članak

Manjača je bio logor za Hrvate, Bošnjake ali i Srbe koji su se protivili tadašnjoj srpskoj politici

Hrvatska policija uhapsila je danas na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo Danu Lukaića, osumnjičen za ratne zločine, u vrijeme kada je bio zapovjednik srpskog koncentracijskog logora Manjača kod B

LIČKO PETROVO SELO, (Patria) - Hrvatska policija uhapsila je danas na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo Danu Lukaića, osumnjičen za ratne zločine, u vrijeme kada je bio zapovjednik srpskog koncentracijskog logora Manjača kod Banja Luke, objavila je Hrvatska radio televizija.

U organizaciji Udruženja "Jadovno 1941." iz Banja Luke, u Jadovnom i kod Šaranove jame na Velebitu danas se obilježava sjećanje na stradale u Drugom svjetskom ratu. Radi se o žrtavama u kompleksu logora NDH Gospić – Jadovno - Pag.

Predsjednik udruženja "Jadovno 1941." Dušan Bastašić rekao je da nema dovoljno informacija o slučaju Lukaića, ali da on smatra da se radi o čestitom i poštenom čovjeku.

Predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković rekao je agenciji Patria da je veoma važno da pravosudne institucije uhapse i procesuiraju sve oni za koje su sumnjići da su počinili ratne zločine, te da samo na taj način može doći do istine i pomirenja.

Mešković smatra da niko ne bi treba stati u zaštiti zločinaca, kako bi na taj način bila poslana jasna poruka svim budućim generacijama.

Koncentracioni logor Manjača formiran je na vojnom poligonu iznad Banja Luke, 1991. godine. Tada je služio zatvaranju zarobljenih Hrvata sa ratišta u Hrvatskoj. Nakon agresije na Republiku Bosnu i Hecegovinu, logor je korišten za prijem logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa okupiranih područja općina Šipova, Sanskog Mosta, Ključa, Mrkonjić Grada, Prijedora, Kotor Varoši, Bosanske Krupe, Doboja, Banja Luke… U logo su zatvarani i neki Srbi, koji se nisu slagali sa tadašnjim političkim vrhom bosanskih Srba i politikom iz Beograda.

Iz Saveza logoraša u BiH navode da je kroz logor Manja prošlo oko 5.000 logoraša.

„Logoraši su držani u nehumanim i životinjskim uvjetima, u štalama koje su prije toga korištene za smještaj stoke. Svakodnevno su tučeni i zlostavljani. U ovom logoru, kao i prilikom transporta logoraša do logora Manjača i iz logora, ubijeno je oko 80 logoraša“.

Veća grupa starijih i maloljetnih logoraša iz logora Manjača puštena je 14.11.1992. godine. Mjesec dana kasnije logor je rasformiran da bi nedugo poslije toga ponovo bio formiran i bio u funkciji sve do 1996. godine, što ga čini jednim od logora koji je najduže bio u funkciji devedesetih godina.

#BiH