Članak

Sukob interesa ili nedostatak morala: Sve funkcije Sifeta Kukuruza

Jasno je da određeni interesni krugovi odavno već upravljaju Sarajevskim univerzitetom. Samo je pitanje šta im je krajnji cilj.

Piše: Amra Varatanović

Kada je akademska zajednica upozoravala da veći broj članova Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu iz akademske zajednice u odnosu na one iz reda osnivača Vlade KS neće doprinijeti depolitizaciji ovog tijela, već upravo suprotno, nepunu godinu poslije to se u praksi i pokazalo.

Najbučniji zagovornik teze da će se „autonomija UNSA“ održati većim brojem članova UO iz akademske zajednice bio je tadašnji premijer Elmedin Konaković (SDA) koji će samo nekoliko mjeseci poslije biti smijenjen. U isto vrijeme, Konaković je priznao svu nelogičnost da u UO sjede ljudi koji su uposlenici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS koje je kontrolor procesa na Univerzitetu u Sarajevu. No, i pored toga politika je bila jača. Drugi mandat u UO dobio je Sifet Kukuruz, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i jedan od kreatora Zakona o visokom obrazovanju KS. On je i član Komisije za praćenje implementacije Zakona. Njemu se kao ministrovom pomoćniku za visoko obrazovanje upućuju Zapisnici sa održanih sjednica Upravnog odbora. Iako je očigledno da se radi o nespojivosti ovih funkcija, politika je nadvladala logiku.

Četiri mjesta u UO Vlada KS podijelila je između SDA i SBB. Na čelo UO izabran je Murat Ramadanović blizak SBB-u, a za članove Mersiha Slipičević ispred SBB-a, te Sifet Kukuruz i Sandra Začinović bliski SDA.

Predstavnici Univerziteta su: prof. dr. Dijana Avdić, redovni profesor Fakulteta zdravstvenih studija, prof. dr. Kasim Bajrović, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr. Jasminka Gradaščević-Sijerčić, redovni profesor Pravnog fakulteta, prof. dr. Abidin Deljanin, redovni profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, acc. prof. dr. Dejan Milošević, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta, ddr. Lidija Zvačko, redovni profesor Filozofskog fakulteta.

Iz reda studenata izabran je Haris Zahiragić kojeg je predložio Studentski parlament. Mandat studenta u UO je godinu od dana imenovanja.

Da je Upravni odbor UNSA pod direktnom političkom kontrolom i to SDA pokazalo se na slučaju prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića. Naime, UO je većinom glasova (5:3) od prisutnih na nedavnoj sjednici odbio dati saglasnost za povratak prof. Gavrankapetanovića u nastavni proces Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolaže agencija Patria, upute za glasanje protiv takvog prijedloga dala je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a. Ključni čovjek u realizaciji takvog glasanja članova bio je Sifet Kukuruz. Predsjednik UO Murat Ramadanović potvrdio je da je glasao za, kao i još dva člana, ali da je potrebno izjašnjenje onih članova koji su glasali protiv. To će se dogoditi na sjednici zakazanoj za 9. septembar kada bi trebao biti usvojen i Zapisnik sa te sjednice.

U čitavoj priči oko Univerziteta u Sarajevu, Zakona o visokom obrazovanju, prelasku na trezor, gašenju pravnog subjektiviteta fakulteta, instituta i akademija začuđuje šutnja čelnog čovjeka Sarajevskog univerziteta rektora Rifata Škrijelja. Prema informacijama kojima raspolaže agencija Patria, Škrijelj je imao dvije opcije – nastaviti borbu za autonomiju UNSA i protiv politizacije UO ili biti smijenjen. Upravni odbor Zakonom o visokom obrazovanju sada može smijeniti rektora, a što je ranije bila nadležnost Senata. Jasno je da je ovom ključnom izmjenom pokazana sva politička kontrola nad najstarijom obrazovnom institucijom u BiH. Još je interesantnije da prema Poslovniku o radu UO UNSA mandat člana UO ističe nakon četiri godine ili Odlukom Vlade KS prema Statutu. Vlada KS do sada nije koristila mogućnost smjene nekog člana UO.

Zabrinjavajuća je šutnja i inertnost akademske zajednice koja je postala, izgleda, sama sebi svrha umjesto da učini sve kako bi se ispravile greške koje je napravila Vlada KS i Ministarstvo obrazovanja u obrazovnom sistemu u Kantonu Sarajevo i vladajuća koalicija SDA-SBB.

O kakvoj se političkoj kontroli radi, pokazuje i činjenica da predloženi amandmani akademske zajednice na Zakon o visokom obrazovanju nikada nisu razmatrani niti usvojeni. Jedan od prvih zadataka nove vlasti u KS i Skupštine KS trebalo bi biti popravljanje štete u visokom obrazovanju ukoliko to uopšte bude moguće.

Posljedice odlaska kadrova sa fakulteta, Sarajevskog univerziteta pa i iz BiH već se osjete, a najveću štetu trpe studenti, profesori i cijelo bh. društvo. Primjeri sa Medicinskim fakultetom u Sarajevu odakle je za kratak period otišlo desetak profesora, decenata i asistenata po želji direktorice KCUS-a, gdje se mijenjaju dekani kao na traci, provode inspekcijski nadzori i izriču kazne od nekoliko desetina hiljada maraka pokazuju svu štetu pogrešne politike i sile jačeg nad slabijim.

Jasno je da određeni interesni krugovi odavno već upravljaju Sarajevskim univerzitetom. Samo je pitanje šta im je krajnji cilj.

#BiH