Članak

Rukovodilac poreznog ureda Zenica: Postoji kvalitetno rješenje za oporezivanje kladionica

Ustavni sud FBiH oborio je do sada sve odluke o povećanju komunalnih taksi za priređivače igara na sreću koje su lokalne zajednice donijele proizvoljno.

(Patria) - Problem kod naplate komunalnih taksi nastaje kada općine ili gradovi predvide veliki iznosi, pa odluke padnu na Ustavnom sudu FBiH. Općine se onda ponašaju kao da one nisu ni donijele takve odluku pa prepuštaju Poreznoj upravi da rješava probleme, kaže to Sabahudin Ibrahimagić, v.d. rukovodioca kantonalnog poreznog ureda Zenica.

„Možemo reći da ovakav trend se mijenja i uz naše aktivno učešće općine usklađuju odluke o komunalnim taksama sa odlukama Ustavnog suda FBiH i onda mi brže i jednostavnije rješavamo predmete“, dodaje. 

'Ustavni sud ne dozvoljava diskriminaciju'

Ustavni sud FBiH oborio je do sada sve odluke o povećanju komunalnih taksi za priređivače igara na sreću koje su lokalne zajednice donijele proizvoljno. Pojednostavljeno, pale su sve komunalne takse koje su povećane samo za kladionice, ali ne i za ostale djelatnosti u lokalnoj zajednici. Ibrahimagić objašnjava da svi privredni subjekti moraju biti tretirani podjednako. Lokalne zajednice koje su kladionicama nametale komunalne takse po vlastitom nahođenju, ne samo da su ostali bez dodatnog novca, nego su uzalud potrošili vrijeme i energiju. 
Iskustva Porezne su da na kraju gradovi i općine vrate protuustavno naplaćenu taksu ili taksa ostane neplaćena za sportske kladionice. Ibrahimagić navodi i primjer Grada Zenica:

„Dva puta je Odluka o komunalnim taksama proglašavana neustavnom na Ustavnom sudu FBiH i to prije svega zbog iznosa takse za sportske kladionice. Osnovni razlog u oba slučaja jeste diskriminacija po osnovu djelatnosti. Evo vidimo i ova Odluka iz 2017. godine je proglašena neustavnom. Prije usvajanja ove neustavne odluke u novembru 2016. godini pismeno smo našim aktom upozorili Grad Zenica da će doći do ovakvog ishoda. Međutim, očigledno da su neki drugi razlozi prevladali kod predlagača.“

'Političke odluke vode u krivi smjer'

Posljednjih mjeseci oporezivanje kladionica glavna je kočnica na relaciji koalicionih partnera SDA i HDZ u Parlamentu FBiH. SDA traži oporezivanje igra na sreću na način za kojeg eksperti tvrde da pitanje kladionica ne rješava po europskim standardima, već tu djelatnost gura u sivu zonu. Iz SDA pak misle suprotno - u kladionicama vide milione KM, koje, navodno, žele usmjeriti za finanisranje boračke populacije.

„Oporezivanje kladionica se ne može riješiti enormnim iznosima takse“, kaže Ibrahimagić. On je ponudio rješenje za koje kaže da je utemeljeno na činjenicama:

„Rješenje problema je oporezivanje svih dobitaka do 100 KM, što je jednom i predložila porezna uprava. Međutim, taj zakon nije prošao na Domu naroda Parlamenta FBiH. Zanimljivo bi bilo istražiti koji to poslanici i iz kojih razloga nisu glasali za takvo rješenje. Naše računice su govorile da bismo po tom osnovu godišnje prikupili 240 miliona KM i sav novac bi se usmjerio u Fond PIO. Predložena stopa je bila 10%. Već bismo mogli govoriti o novom povećanju penzija. Ovako smo izgubili dvije godine, te nismo naplatili ni taksu niti smo donijeli zakon. U drugim zemljama ove stope su 15% i više. Koliko znam u Hrvatskoj se oporezuju svi dobici progresivnim stopama 10, 15, 20 i 30%.“

'Kladionice u kafićima'

Rukovodilac kantonalnog poreznog ureda Zenica kaže da je problem klađenja postao ozbiljan društveni problem u BiH. Taj problem, ističe, ne može rješavati samo Porezna uprava. 

„Začuđuje činjenica da mi u inspekcijskim kontrolama nailazimo na probleme u smislu da se u istom objektu nalaze i kladionica i kafić. Zar općine i gradovi nemaju toliko snage da svojim propisima to spriječe? Nama to stvara probleme u radu, jer u takvim slučajevima ne možemo izvršiti fizičko zatvaranje objekta, zbog utvrđene nepravilnosti!
Možda javnost ne zna, ali saglasnost za utvrđivanje udaljenosti kladionica od škola i vjerskih objekata daju upravo općine i gradovi. Njihova nadležnost je uspostavljena od marta 2016. godine. Šta se uradilo po tom pitanju?
Ovaj problem ima i svoju socijalnu dimenziju. Tim problemom treba da se bave vjerske i obrazovne institucije, policija... Sramotno je da smo samo u 2017. godini izrekli 21.500 KM kladionicama, zbog klađenja maloljetnika“, zaključuje Ibrahimagić.

#BiH