Članak

BiH bi trebala obratiti pažnju na Trumpova upozorenja kako bi se suprostavila Putinu

U tekstu se upozorava da je rusko prisustvo na Balkanu rasprostranjeno, najizraženije u manjem bh. entitetu RS-u, gdje se posteri sa likom Vladimira Putina postavljaju na ulicama tokom svakog izbornog

SARAJEVO, (Patria) - Prošlog mjeseca američki predsjednik Donald Trump boravio je u Briselu gdje je pozvao članice NATO-a da u odbranu ulažu više od 2 posto svog BDP-a, naglašavajući da mnogi ne ispunjavaju tu smjernicu.

U autorskom tekstu za američki The Hill Ajla Delkić  direktorica Savjetodavnog Vijeća za BiH u Washingtonu piše o ruskom utjecaju na Balkanu, prije svega u BiH, gdje Rusija preko entitetske vlade u Banja Luci i predsjednika RS-a Milorada Dodika blokira NATO put BiH.

- Posljednje dvije američke administracije zahtjevale su sličnu stvar od naših evropskih saveznika uvjeravajući da će, ako NATO želi da bude najuspješniji vojni savez u historiji, svi članovi morati biti u ravnopravnom položaju. Međutim, prema najnovijoj procjeni NATO - a objavljenoj prošlog mjeseca, samo pet članica Alijanse, koja broji 29 članova,  dostići će cilj od 2 posto – navodi Delkić.

U tekstu se dalje navodi da je među četiri zemlje kandidata za pridruživanje NATO - u, Bosna i Hercegovina na posljednjem mjestu, a troškovi odbrane padaju ispod 1% državnog BDP-a.

- Međutim, BiH bi trebala da poštuje poruku predsjednika Trumpa i više nego udvostruči svoje ulaganje. Time će pokazati dobru volju da postane vjerodostojniji partner NATO - a i pomogne u odvraćanju od Putinovih pokušaja destabilizacije Balkana.

U tekstu se upozorava da je rusko prisustvo na Balkanu rasprostranjeno, najizraženije u manjem bh. entitetu RS-u, gdje se posteri sa likom Vladimira Putina postavljaju na ulicama tokom svakog izbornog ciklusa, te da populističko rukovodstvo RS-a koje je korumpirano i podržano od strane Kremlja godinama blokira pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u.

Također se navodi kako je RS još jednom opalila šamar zapadu kupovinom vojnog oružja iz Srbije za svoje policijske snage, navodeći da će specijalne jedinice obučavati Rusija.

- Mjesec dana nakon kupovine oružja, predsjednik RS Milorad Dodik, istaknuti negator genocida koji je sankcionisan od strane SAD-a zbog opstrukcija Daytonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio genocid u Bosni, pozvao je na promjenu granica na Balkanu. Jasno je da Rusija vidi NATO kao egzistencijalnu prijetnju i namjerno nametnutu željeznu zavjesu, kao što je to bilo i u Crnoj Gori prije dvije godine. Prema Institutu za istraživanja vanjske politike, Rusija je bila kriva zbog navodnog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, dok se država spremala za pridruživanje NATO - u – navodi se u tekstu.

Izgleda da je ekstremni nacionalizam u regionu još jednom u porastu, a sa Rusijom na vozačkom mjestu, konflikt postaje vjerovatniji. Vijeće Evrope je prošlog maja objavilo izvještaj upozoravajući da neofašizam u Hrvatskoj raste, a slična retorika dolazi od hrvatske nacionalističke stranke, HDZ-a. Dragan Čović, lider HDZ-a BIH, usvojio je retoriku sličnu onoj u kojom se služio Slobodan Milošević, dodaje se u tekstu i upozorava na bliskost Čovića sa Rusijom i RS-om.

Također se upozorava i na prijetnju novim genocidom od strane Rajka Vasića iz SNSD-a i to u trenutku kada je u Srebrenici obilježavana 23. godišnjica genocida.

- Sjedinjene Države mogu najbolje zaštiti svoje interese jačanjem svojih saveznika – navodi se u tekstu.

Sjedinjene Države bi trebale biti spremne da pomognu Bosni u jačanju svojih odbrambenih sposobnosti, uostalom, takvim naporima NATO-a pod vodstvom SAD-a i zaustavljen je rat u BiH 1995. godine. S obzirom na mješanje Rusije, od ključne je važnosti da Bosna obrati pažnju na poziv predsjednika Trumpa za povećanje troškova odbrane.

Pored toga, Bosna bi trebala da uzme u obzir švedski pristup Rusiji koja ponovo uvodi služenje vojnog roka kao dio brige o ruskim vojnim vježbama u Baltiku. Prateći švedske korake, Bosna ne samo da će povećati svoje odbrambene sposobnosti, već će pomoći smanjenju nezaposlenosti mladih, koja je među najvećim u Evropi.

Delkić napominje kako je NATO formiran s ciljem odbrane od sovjetske agresije, te da on i dalje predstavlja primarnu ulogu u odbrambenom savezu protiv sve izraženije globalne prijetnje zapadnoj demokratiji.

- Zemlje kandidati kao što su Bosna i Makedonija moraju nastaviti da podržavaju zapadne vrijednosti i služe kao primjer populističkim i antiameričkim režimima u regionu – zaključuje se u tekstu.

#BiH