Članak

Jasna poruka iz EU: Nema promjena granica na Balkanu

Njemačka kancelarka Angela Merkel jasno je poručila kako nisu moguće nikakve korekcije granica, a istog mišljenja su i brojni drugi domaći i inostrani intelektualci.

Piše: Haris Ljevo

Jedna od glavnih tema svih političkih razgovora posljendjih dana na prostoru Balkana je ona o korekciji granica između Srbije i Kosova. Takav scenario očekuju brojni nacionalisti, koji nastoje da, ukoliko bi došlo do takve situacije, pokušaju zadovoljiti svoje ambicije koje nisu uspjeli u ratovima devedesetih godina.

Najglasniji u priči oko korekcije granica su Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Milorad Dodik, dok Aleksandar Vučić priča o korekciji granica, ali nešto blažim tonom. Nacionalistički megafon svjesno je prepustio svojim partnerima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel jasno je poručila kako nisu moguće nikakve korekcije granica, a istog mišljenja su i brojni drugi domaći i inostrani intelektualci.

Bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz – Schilling uputili su otvoreno pismo Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja EU u kojem ih upozoravaju na sve češće spominjanje korekcija granica između Srbije i Kosova. U pismu se navodi kako korekcija granica ne bi riješila probleme već bi ih dodatno produbila.

- Kao visoki predstavnici u BiH, duboko smo zabrinuti posljednjim najavama visokih zvaničnika EU kojima se nagovještava da bi EU bila voljna podržati sporazum između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija koji podrazumijeva razmjenu teritorija između Srbije i Kosova kroz „korekciju granica“ – navodi se u pismu.

Dalje se u pismu navodi da „iako svjesni da ne postoji komparacija između slučaja Kosova i situacije u Bosni i Hercegovini, poznajemo Zapadni Balkan dovoljno dobro da znamo da bi takva politika bila zloupotrijebljena od strane nacionalističkih političara za destabilizaciju drugih zemalja u regionu“.

- Poznajemo BiH dovoljno dobro da znamo da bi ovo dalo podršku onima koji bi rado razvalili zemlju, koji već pozivaju na povratak statusu quo u Daytonu poništavajući sve ono što zajedno s našim bosanskim partnerima radimo više od dvadeset godina.

Dovoljno dobro poznajemo EU i Europu da znamo da nas naši principi i krvava historija uče da se održiv mir može postići samo onda kada naučimo da živimo u multietničkim zajednicama, a ne kada ponovo uspostavljamo granice kako bismo kreirali mono-etničke zajednice. Stoga vas pozivamo da što hitnije odbacite ovakve prijedloge - navodi se u pismu.

Profesor Univerziteta Johns Hopkins Edward Joseph smatra da bi ideja o razmjeni teritorija kao rješenje mogla dobiti na zamahu.

- Drugo je pitanje da li se Beograd i Priština mogu konkretno dogovoriti koje bi teritorije bile dio tog sporazuma. Također, postavlja se veoma ozbiljno pitanje da li se mogu preduprijediti negativni efekti takvog rješenja po Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbe južno od Ibra. Smatram da će biti potrebno dodatno angažovanje međunarodne zajednice, uključujući i Washington, da bi se spriječile takve posljedice - smatra Edward Joseph.  

Josip Juratović, zastupnik vladajuće Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) u njemačkom Bundestagu, također je zabrinut.

- Ako bi se dozvolilo prekrajanje granica, dolazimo u mogućnost da u Evropi dođe do stvaranja 40 novih država, što će zasigurno odvesti u haos i sukobe. Razmjena teritorija je vraćanje u Srednji vijek kada su feudalci trampili teritorije i pomicali narode mimo njihove volje. Jer uvijek će neko biti nezadovoljan, uvijek će neko morati da se seli. A da ne govorimo da bi to bilo ponovno etničko čišćenje u 21. vijeku, što je zastarjela teorija koja je uvijek vodila samo do ratova – kazao je Juratović za DW.

Ovaj političar rođen u nekadašnjoj Jugoslaviji ukazuje da Trampova administracija očito ima sklonost ka ideji razmjene teritorija, dok EU nije jedinstvena – osim kancelarke Merkel, niko nije iznio jasan stav. Posljedice, kaže, mogu ići od BiH i Makedonije, sve do Krima i Pridnjestrovlja.

- Takav pristup političkim rješenjima bi značio konačnu kapitulaciju demokratskog sistema koji se temelji prije svega na društvu ravnopravnih građana pred sve jačim nacionalizmima u Evropi koji imaju za cilj izgradnju autokratskih društava što vodi sigurno u novu podjelu Evrope i na kraju čak i u nove ratne sukobe – smatra Juratović. 

Kosovska opozicija također se oštro protivi bilo kakvoj ideji o razmjeni teritorija. Najuticajniji opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK) poručuje da neće dozvoliti bilo kakve dogovore na štetu „kosovske teritorije“, a Samoopredeljenje sa istim motivom najavljuje proteste.

- Pregovori o kosovskoj teritoriji su protivustavni i ko god se pridruži takvim igrama snosit će ustavnu i političku odgovornost. Koordinisat ćemo akcije u parlamentu kako bismo spriječili predsjednika Tačija da dovodi u pitanje suverenost Kosova i teritorijalni integritet – poručeno je iz DSK-a.

Prije desetak dana, grupa od više od dvadeset nevladinih organizacija sa Kosova i Srbije uputila je otvoreno pismo Federici Mogherini u kojem od nje traže da se nedvosmisleno izjasni protiv podjele Kosova na etničke djelove.

Dakle, mnoge institucije i pojedinci nedvosmisleno su poručili kako nema govora o promjeni granica i razmjenama teritorija, jer ozbiljni ljudi svjesni su da se na Balkanu do promjene granica može doći samo ratovima.

Priču o promjeni granica, očito, zagovaraju samo oni koji žale za propalim projektima iz devedesetih godina.

#BiH