Članak

Čampara odobrio sve Lukačeve nezakonitosti

Kraj mandata direktora-penzionera Federalne uprave policije Dragana Lukača obilježen je predmetima koje su protiv njega otvorili Državno tužilaštvo i Tužilaštvo KS. Državno tužilaštvo vrši provjere zb

Piše: Amra Varatanović

Kraj mandata direktora-penzionera Federalne uprave policije Dragana Lukača obilježen je predmetima koje su protiv njega otvorili Državno tužilaštvo i Tužilaštvo KS. Državno tužilaštvo vrši provjere zbog moguće zloupotrebe položaja ili ovlasti direktora jer je polovinom aprila ove godine odbio proslijediti informaciju koju je dobio od Obavještajno-sigurnosne agencije u slučaju ubistva Ramiza Delalića Ćele, a koji vodi Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo KS, s druge strane, provjerava kako je Lukač, iako je Nezavisni odbor Parlamenta FBiH utvrdio da je još prije četiri godine stekao uvjete za penziju i po sili zakona morao biti penzionisan, uredno primao plaće, čime je ostvario nezakonitu imovinsku korist i oštetio budžet Federacije samo na ime plaće za stotine hiljada maraka. I to bez dodataka na plaće i doprinosa.

U isto vrijeme, ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara poručuje da će Lukač ostati na čelu FUP-a do kraja mandata koji mu ističe krajem 2018. godine te da će se dok je on ministar poštovati zakon, a ne političke instrukcije i želje pojedinih političkih lidera.

Čampara tvrdi da je hajka na Lukača počela 2014. godine „nakon što je SPJ spriječila paljevinu Predsjedništva BiH“. Nažalost, ministra Čamparu moramo podsjetiti da je zgrada Predsjedništva BiH ipak bila zapaljena 7. februara 2014. godine te da je upravo FUP vršio istragu u tom slučaju za šta je i privedeno nekoliko osoba. Čampara bi isto tako trebao znati i da je Državno tužilaštvo, odnosno njegov brat Dubravko Čampara bio tužilac u predmetima za paljevinu Predsjedništva BiH. I danas se po Sarajevu prepričava da su tog 7. februara 2014. godine pripadnici FUP-a bili raspoređeni u naselju Poljine, dok su pripadnici MUP KS na Skenderiji bili prvi na liniji odbrane od nasilnih demonstranata čemu su svjedočili brojni novinari i medijske ekipe.

Ministar Čampara bi isto tako trebao znati da je i on dužan poštovati zakon, te da bi zakon trebao biti jednak za sve. Neki od bivših uposlenika FUP-a koji su na različite načine okončali službu u toj policijskoj agenciji navode da je Lukač nanio nemjerljivu štetu FUP-u za svoja dva mandata. Sada je više nego jasno da je Federalna uprava policije pod kontrolom dva čovjeka i Stranke demokratske akcije.

O kakvoj se samovolji i nezakonitostima dvojca Lukač-Čampara radi pokazuje i primjer zamjenika direktora Ensada Kormana kojem je mandat istekao krajem juna. Nezavisni odbor je nakon sjednice održane počekom jula informisao Vladu FBiH i ministra Čamparu o isteku mandata, kao i o provođenju konkursne procedure za izbor zamjenika direktora FUP-a.

Predsjednik Nezavisnog odbora Sead Bardak potvrdio je za agenciju Patria da do danas nisu dobili povratnu informaciju od Vlade FBiH o Ensadu Kormanu. Također, NO nije imao nadležnost da zatraži od Vlade da imenuje Kormana za vršioca dužnosti zamjenika direktora do okončanja konkursne procedure. To je u isključivoj nadležnosti resornog ministra, odnosno Vlade FBiH koja to nije učinila. Umjesto toga, Korman je internom odlukom nezakonito raspoređen na neko drugo radno mjesto unutar Federalne uprave policije.

Isto tako, NO je razmatrao niz žalbi uposlenika na radno-pravni status te je naloženo Lukaču da hitno provede sudske odluke. Posljednja sudska odluka je donesena u slučaju Mladena Milosavljevića koji je dobio tužbu protiv Lukača, te direktor FUP-a mora platiti i dodatnih 1.000 KM.

Važno je istaći da je od novembra 2015. godine FUP radio bez civilnog nadzora, odnosno bez nadzora Parlamenta FBiH pa sve do maja 2018. godine kada je zvanično potvrđen novi saziv.

Rad FUP-a bio je prepušten Lukaču na obraz. Dakle, od novembra 2015. godine Federalna uprava policije kao da je privatna policijska agencija direktora Dragana Lukača. Takva pozicija ostavila je Lukaču prostor za nezakonite radnje, a sve je odobravao ministar Čampara.

FUP se koristio za obračun sa političkim neistomišljenicima, protivnicima ili onima koji traže da se spriječi dalje urušavanje te policijske agencije. Zastupnik SDP BiH u Parlamentu FBiH Nermin Nikšić tražio je odgovore na pitanja koga FUP prisluškuje, da li se istražuju samo članovi SDP BiH, ko i na koji način vrši zloupotrebe unutar FUP-a, zašto se kažnjavaju policijski službenici itd.

I indikativno je da je Lukač čak javno najavljivao hapšenja i prijave protiv pojedinaca iako bi policijski rad i istrage trebali biti tajni.

Lukačevu vladavinu u FUP-u obilježila je potpuna unutrašnja reorganizacija, premještanje i degradiranje kadrova, činovanje po podobnosti umjesto po sposobnosti, nekontrolirano trošenje sredstava, brojne prijave koje su protiv njega podnošene tužilaštvima zbog zloupotrebe položaja...

Lukač će ostati upamćen i po neregularnostima na dva konkursa za prijem kadeta. Onaj iz 2016. godine je poništen, dok je onaj iz 2017. godine za prijem kadeta u Specijalnu policijsku jedinicu obilježen skandalom i brisanjem četiri uspješna kandidata koja su zamijenjena daleko lošije rangiranim kandidatima ali odgovarajuće nacionalne opredijeljenosti. Tako su u SPJ ušli i kadrovi sa više od 35 godina života iako su trebali biti već na zalasku elitne policijske karijere.

Još jedan slučaj koji je potresao javnost, a na koji Lukač nije reagirao je premlaćivanje mladića Mehmeda Mešanovića na Bjelašnici u februaru 2015. godine. Njega je brutalno pretukao inspektor FUP-a Slaviša Mijanović kojeg je Lukač samo nekoliko mjeseci poslije nagradio pištoljem za poseban rad i doprinos. Mijanović je u oktobru 2017. osuđen na dvije godine zatvora, ali se direktor Lukač o tome nikada javno nije očitovao. Iako iz FUP-a tvrde da je provedena unutrašnja istraga o ovom slučaju, javnost nije upoznata kako je istaga okončana. Mijanović je skoro godinu nakon tog događaja radio aktivno u službi bez ikakvih posljedica i primao visoku plaću, dok je Mešanović trajno zdravstveno oštećen.

Tek kada je Tužilaštvo KS u januaru 2016. godine podiglo optužnicu, Lukač je Mijanovića morao suspendovati. O daljim koracima prema inspektoru Mijanoviću FUP će se očitovati tek po pravnosnažnosti presude. Do tada će mu biti redovno isplaćivana nešto umanjena plaća.

Nema sumnje da u FUP-u još uvijek ima časnih ljudi koji žele pošteno raditi svoj posao i poštivati zakone ove države. No, da bi oni došli do izražaja važno je da na čelo FUP-a dođe častan i pošten čovjek. 

 

 

 

#BiH